U siječnju skok bruto premije od 104 milijuna kuna

Autor: Ana Blašković , 12. veljača 2020. u 12:57
Oko 80% svih prihoda industrije čini premija neživotnih osiguranja/FOTOLIA

Ukupna premija 1,1 milijardi.

Industrija osiguranja zaračunala je 1,1 milijardu kuna premije u siječnju ove godine, 104 milijuna kuna više nego u istom mjesecu prošle godine.

Dvije trećine porasta premije, oko 67 milijuna kuna, osiguravatelji su naplatili po policama neživotnih osiguranja, uglavnom obveznog i kasko osiguranja cestovnih vozila. Trećina porasta premije, oko 38 milijuna kuna, ostvarena je istodobno na životnim osiguranjima.

Od 18 igrača na tržištu (Ergo i Ergo životno osiguranje od kraja studenog ušli su pod kišobran domaće podružnice Sava osiguranja), najveći skok premije od 40-ak milijuna kuna bilježi Wiener osiguranje, ukupno 117 milijuna kuna.

Vodeći dvojac Croatia i Allianz bilježe sporiji start godine. Dok je Allianz u siječnju praktično bio u stagnaciji s blagim minusom, Adrisovo Croatia osiguranje bilježi čak 15 milijuna kuna manje nego lani što je ekvivalentno razini koja nadmašuje, primjerice, kompletan iznos premije iz neživota Grawe osiguranja.

Oko 80 posto svih prihoda industrije čini premija neživotnih osiguranja. U siječnju je bruto prihod tog segmenta porastao 8 posto na godišnjoj razini dosegnuvši 879,7 milijuna kuna. Pritom je najzastupljenija vrsta bilo osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila sa zaračunatih 191,6 milijuna kuna, od čega je gotovo 179 milijuna premije iz obveznog AO osiguranja.

U 2020. sklopljeno je 171.828 AO polica, odnosno 15.200 polica više nego lani, pri čemu je ona prosječna poskupjela za 46 kuna, na 1041,57 kuna. U segmentu života zaračunata bruto premija porasla je na 224,3 milijuna kuna, odnosno za petinu, koliko doseže njezin udio u ukupnoj premiji osiguravatelja.

Najveći udio otpada na klasično životno osiguranje s premijom od gotovo 175 milijuna kuna koja bilježi rast od 9 posto u odnosnu na siječanj prošle godine. Klasično životno osiguranje u životnim osiguranjima doseže 78 posto, a u ukupnoj premiji nešto manje od 16 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close