VIDEO: U pripremi za euro daleko smo došli, treba ju dovršiti

Autor: Marta Duić , 09. studeni 2021. u 22:00

Peta konferencija Zagreb financijsko središte dala je odgovore na pitanje kako će se uloga financijskog sektora mijenjati u novom normalnom. Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka, poručio je kako su poboljšanja nužna da bi Zagreb zaista bio financijsko središte.

“I u eurozoni i u Hrvatskoj došli smo u situaciju da smo se vratili na razini BDP- a iz 2019.godine. Ipak, imamo znatno više projekcije inflacije i za 2022. kontinuirano rastu što je dovelo do pritiska na rast cijena”, kaže Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

Što se eura tiče, ističe da smo daleko došli, no upozorava da sve pripreme treba završiti na vrijeme. Stjepan Čuraj, državni tajnik u Ministarstvu financija, kazao je da ćemo ovu godinu što se tiče javnog duga završiti na razini iz 2015. uz snažno smanjenje.

“Imamo optimističnije prognoze nego kolege iz HNB-a, mi smo projicirali rast od 9 posto. Vrijednost fiskaliziranih računa je 4 posto veća nego 2019. iako je sami broj računa bio 8 posto manji, no veća je bila kupovna moć˝, ističe Čuraj. Poručio je i kako su na tržištu kapitala olakšali uredbe i zakone.

organizator
glavni parnter
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
analitički partner

New Report

Close