U nadmetanju za austrijsku Addiko grupu odustala srpska Alta Pay grupa

Autor: Siniša Malus , 09. srpanj 2024. u 22:00
U utrci za ponude ostala su dva igrača: slovenska bankarska NLB grupa i Agri Europe Cyprus/Shutterstock

Agencija za financijski nadzor objavila povlačenje jednog od kandidata.

Srpska tvrtka Alta Pay povukla je zahtjev regulatoru za povećanje udjela u Addiko banci, priopćila je austrijska Agencija za financijski nadzor (FMA), a prenosi Slovenska tiskovna agencija.

Alta Pay u vlasništvu jednog od najjačih srpskih biznismena mlađe generacije Davora Macure, drži udio od gotovo 10 posto (9,63 posto) u Addiku. Banka je povukla zahtjev za ‘nezabranu’ stjecanja udjela većeg od 10 posto, o čemu je Addiko bank AG u ponedjeljak izvijestila Agencija za financijsko tržište (FMA).

Svaka tvrtka koja želi steći više od 10 posto i manje od 30 posto banke mora podnijeti takav zahtjev regulatoru, rekao je glasnogovornik Addika u ponedjeljak za APA-u. Nakon stjecanja udjela od 30 posto dolazi obvezujuća ponuda.

S povlačenjem zahtjeva povećanje će vjerojatno biti isključeno. Alta Pay je raznim opcijskim ugovorima s drugim dioničarima Addika htio povećati svoj udio u banci na nešto ispod 30 posto.

9,63

posto dionica Addiko grupe ima Alta Pay grupa Davora Macure

Prodor u RH
U utrci za ponude ostala su dva igrača: slovenska bankarska grupa NLB (Nova Ljubljanska banka) i Agri Europe Cyprus, financijski holding koji se povezuje sa srpskim biznismenom Miodragom Kostićem. NLB nudi 20 eura po dionici s dividendom, dok Agri Europe nudi 16,24 eura po dionici.

Prema riječima glasnogovornika Addika, obje ponude traju do 16. kolovoza. Ponude se također mogu povećati. Agri Europe već posjeduje 10 posto Addika, a svojom bi ponudom želio steći još 17 posto. NLB, s druge strane, cilja na “značajan većinski udio”. Minimalni prag prihvaćanja postavljen je na 75 posto dionica Addika.

Analitičari su skloni dati prednost NLB Grupi jer imaju naglašenu ambiciju koju ne mogu ispuniti drugdje nego baš u ovoj regiji. U slučaju NLB-a, može se iščitati kako je najveći motiv za preuzimanjem Addika zapravo ulazak na hrvatsko bankarsko tržište. Prvi čovjek NLB-a Blaž Brodnjak u više je navrata izrazio želju za prodorom u Hrvatsku.

Osim što bi ta akvizicija NLB grupi osigurala veći opseg i mogućnosti jačanja poslovanja na tržištima na kojima je NLB već prisutan, posebno je podcrtao njezin značaj upravo s aspekta dodavanja “​izuzetno važnog tržišta susjedne Republike Hrvatske”, opisujući ga i kao most prema drugim tržištima regije.

Ključni regulatori
U priči oko preuzimanja Addika, važan dio su i odobrenja nadležnih regulatornih tijela. U slučaju Hrvatske u prvom redu HNB-a. Situaciju bi za NLB u Hrvatskoj moglo olakšati nedavno odobrenje Hanfe za neizravnu kupnju 100-postotnog vlasničkog udjela u hrvatskoj leasing kući Mobil Leasing, koja na tržištu leasinga u Hrvatskoj drži nešto više od tri posto tržišnog udjela. Vlasništvo dolazi akvizicijom Summit Leasinga.

Kako je Hanfa nedavno priopćila, NLB ispunjava sve uvjete za dobivanje kvalificiranog vlasničkog udjela, a kupnju leasing društva ne koče otvoreni postupci oko prenesenih deviznih depozita.

Podsjetimo, Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb tuže NLB u ime i za račun hrvatske države zbog prijenosa deviznih uloga hrvatskih štediša iz zagrebačke podružnice LB-a u hrvatske poslovne banke. Glavnica svih tužbi je 171 milijun eura, a zbog dugotrajnosti sudskog postupka kamate su u međuvremenu prije nekog vremena premašile glavnicu.

Komentirajte prvi

New Report

Close