U kolovozu najlošija izvedba američkog dolara u proteklih pet godina

Autor: Poslovni dnevnik , 31. kolovoz 2020. u 22:00
Američka valuta tijekom prošlog mjeseca ostvarila je gubitak od 1,2 posto/SHUTTERSTOCK

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, bio je u plusu 0,1 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, na 92,356 bodova

Dolarov indeks u ponedjeljak je neznatno ojačao na međunarodnim tržištima, no ostao je na putu četvrtog uzastopnog mjesečnog pada, dok je euro kolovoz zaključio s dobitkom četvrti mjesec zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, bio je u plusu 0,1 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, na 92,356 bodova.

Od početka mjeseca u minusu je 1,2 posto. Ovogodišnji je kolovoz donio najlošiju izvedbu američke valute u proteklih pet godina, te najdulje razdoblje uzastopnog mjesečnog pada od ljeta 2017. godine. Tečaj eura ostao je pritom gotovo nepromijenjen, na 1,1903 dolara. Time je ostvario dobitak u kolovozu od jedan posto, što bi značilo da je na dobitku četvrti mjesec zaredom.

Tečaj jena, pak, oslabio je za oko 0,4 posto prema dolaru, na 105,77 jena za dolar, nakon što je u petak nakratko poskočio na 104,195 jena za dolar nakon ostavke japanskog premijera Shinza Abea zbog pogoršanog zdravlja.

Investitori u valute usklađuju svoje poteze pod utjecajem prošlotjednog govora predsjednika američke središnje banke Fed Jeromea Powella u kojem je najavio novi pristup inflaciji, za koji se vjeruje da će rezultirati njezinim blagim povećanjem i zadržavanjem nižih kamatnih stopa kroz dulje vrijeme, primjećuje Reuters.

Pozornost investitora sada se preusmjerava na govore Fedovih dužnosnika u ovome tjednu koji bi im trebali dati nove smjernice u vezi nove bančine strategije u pogledu inflacije.

Za smjernice će ulagačima poslužiti i najnovije procjene Eurostata o inflaciji u eurozoni čija se objava očekuje danas te ključno izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak, nabraja Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close