U Kini će se prodavati kulen, pršut, dingač, mandarine…

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. rujan 2020. u 10:55
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Ova vijest je dobar vjetar u leđa našim proizvođačima koji su proteklih godine uložili velika sredstva u proširenje proizvodnje upravo iz razloga velike potražnje za izvoz.

Baranjski kulen, Dalmatinski i Drniški pršut, Lički krumpir, Dingač i Neretvanska mandarina, šest je proizvoda koji su se našli na listi od 100 europskih sa zaštićenim geografskim porijeklom koji će biti posebno označeni i privilegirani u trgovanju s Kinom, piše u petak Jutarnji list.

Recipročno, Europska komisija je objavila i listu 100 kineskih proizvoda koji će biti priznati i preporučeni na tržištu EU. Na europskoj listi su francuski šampanjac, grčki feta sir, talijanski parma pršut i mozzarella, irski viski, portugalski porto, a na kineskoj listi to su njihovi proizvodi od riže i grahorica i povrća koje europsko tržište već poznaje.

Kako je istaknuo na potpisivanju ugovora europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski nakon godinu dana pregovora potpisan je sporazum koji mnoge zemlje u EU nazivaju povijesnim jer će omogućiti razmjenu registriranih proizvoda, bez dilema oko plasmana plagijata velikih brendova.

Vijest o uvrštenju čak dva hrvatska pršuta na listu od 100 europskih proizvoda kojima je olakšan pristup kineskom tržištu Ante Madir, izvršni direktor Klastera hrvatskog pršuta dočekao je u organizaciji još jedne smotre najboljih pršuta u Zadru.

“Ova vijest je dobar vjetar u leđa našim proizvođačima koji su proteklih godine uložili velika sredstva u proširenje proizvodnje upravo iz razloga velike potražnje za izvoz. Uložilo se i u razvoj domaće sirovine poput Grupacije Pivac koja ima sve više domaćih butova iz Vajde. Sada će se i pregovori koji su imali sa Kinom, Rusijom i SAD-om oko izvoza pršuta i drugih zaštićenih suhomesnatih proizvoda moći lakše realizirati”, kaže Madir, donosi Jutarnji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close