Pred krahom brojni obrti: Izlaz je u garancijskom fondu i moratoriju, što misli Vlada?

Autor: Suzana Varošanec , 18. rujan 2020. u 10:34
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Prema zahtjevima Hrvatske obrtničke komore upućenima Vladi sredstva Fonda koristila bi se i kao namjenska potpora primateljima leasinga/kredita za plaćanje rata i operativnih troškova vezanih uz postojeće ugovore korisnika obrtnika.

Pitanje Hrvatske obrtničke komore glasi:  “Kako Vlada može pripremiti realan i ostvariv plan za krizne situacije?”, i prema stajalištu  komore koju vodi predsjednik Dragutin Ranogajec, alati  se nude te su već pretočeni u listu zahtjeva koje je Komora i uputila novoj Vladi i nadležnim resorima. Svi  zahtjevu tiču se, tvrde, strateških i ključnih problema u području poslovanja obrtnika s prijedlozima njihova rješavanja. Dio ovog ‘mozaika’ je izdvojeno uvodno pitanje u sklopu kojeg  traže  intervenciju kroz osnivanje Garancijskog fonda, osiguranje sredstava za poseban fond za krizne situacije i proglašavanje moratorija kredita i leasing, sve to s ciljem, kako navode, pomoći hrvatskim obrtnicima u podmirivanju dospjelih obveza i nastavku normalnog poslovanja, odnosno   olakšavanja poslovanja u periodu korona krize.

“Unatoč apelima Vlade Republike Hrvatske na leasing kuće i poslovne banke te druge financijske institucije na pokretanje moratorija kredita i leasinga, problem i dalje ostaje neriješen, pritom prijeteći potpunom nemogućnošću nastavka poslovanja. Problem nedostatka financijskih sredstava za podmirenje svih obveza na dugi će rok izuzetno negativno djelovati u smjeru zatvaranja velikog broja obrta koji već mjesecima posluju na granici isplativosti”, upozoravaju iz Komore.

S ciljem pomoći hrvatskim obrtnicima u podmirivanju dospjelih obveza i nastavku normalnog poslovanja, HOK-ov zahtjev značio bi zakonski ‘osigurač’ za proglas moratorija za ukupni anuitet (glavnica i redovna kamata, zatezna kamata i bilo koja druga vrsta naknade) prema obrtnicima i drugim gospodarskim subjektima u vrijeme posebnih okolnosti. Drugi cilj iz ovog segmenta vezan je uz propisivanje, kažu, Općih pravila koja vrijede za sve gospodarske subjekte, pa tako i obrte, kojima se ujednačava postupanje svih poslovnih banaka u posebnim i kriznim tržišnim okolnostima bez potrebe za kompliciranom procedurom.

Koronakriza traje, a time situacija u obrtništvu postaje sve teža i zahtijeva korigiranje postojećih mjera i kreiranje novih, pa tako tvrde uz mjeru zadržavanja radnih mjesta, obrtništvu je  potrebna pomoć i u kupovini sirovina, plaćanju režija i najamnina (uključivo i leasing opreme). Naime, ako obrti počnu posuđivati novac u doba dok profit opada, upozoravaju da se solventnost  u trenutnoj situaciji tako samo dodatno pogoršava. Utoliko, navedeni ostvariv plan za krizne situacije u dijelu olakšavanja poslovanja u periodu korona krize, prema Komori dovodi do nužnosti sljedećeg koraka – osnivanja  Garancijskog fonda. Kroz novo tijelo po njima bi bila  omogućena subvencija dijela ugovorene kamate – sredstva fonda koristila bi se kao namjenska potpora primateljima leasinga/kredita za plaćanje rata i operativnih troškova vezanih uz postojeće ugovore. To uključuje I nadogradnju kreditnog kapaciteta banaka kako bi plasirale povoljnije i brže zajmove za podršku malim i srednjim tvrtkama, zatim garancije za plaćanje nabave sirovina i robe, posebice za nesmetano osiguranje izvoza, kao I sredstva za predfinanciranje kako bi se što više obrtnika prijavljivalo na natječaje raznih fondova te podmirivanje dugova nužnih za nastavak proizvodnje (posebice hrane) kako se ne bi dopustilo preuzimanje poslovanja stranim tvrtkama samo zato što domaće ne mogu poslovati.

“Nužno je poduzeti i nove mjere kojima će se ublažiti dugoročne posljedice i stvoriti temelji za isto tako brzu reakciju mjerama u mogućim novim krizama, pa u sklopu zahtjeva  koji se tiču   osiguranja sredstava za krizne situacije, tražimo da se u rebalansu proračuna na strani izdataka, a kao stalnu stavku, planira izdvajanje sredstava u poseban fond, koji bi bio izvor zadržavanja radnih mjesta u budućnosti i pomoći gospodarstvu. Naš drugi zahtjev tiče se proširenje mjera na sve djelatnosti i sektore, s posebnim naglaskom na sve djelatnosti povezane s turizmom, uz transparentnost i promjenu kriterija za mogućnost ostvarivanja potpore”, navode iz Komore dodajući da bi to uključivalo dokaz sezonalnosti i pada primitaka na temelju tablice usporedbe primitaka za obrtnike izvan sustava PDV-a, uz uvjet pada primitka od najmanje 35% u 3. i 4. kvartalu 2020., zatim mogućnost prijave svih sudionika povezanih s turističkim sektorom, dokaz povezanosti djelatnosti s turizmom za proizvodne obrte i uslužne djelatnosti, zadržavanje oslobođenje od plaćanja doprinosa i za obrtnike za vrijeme pada prihoda većeg od 30% u odnosu na isto razdoblje prošle godine te   oslobođenje od plaćanja poreza na dohodak u paušalnom iznosu.

Kod obračuna naknade za koncesijska odobrenja predlažu da se obračuna umanjeni iznos naknade propisan Uredbom o postupku davanja koncesijskog odobrenja na pomorskom dobru i to samo za mjesece u kojima se radilo.

Komentirajte prvi

New Report

Close