Školnik: Ako želimo biti siromašni, zabranit ćemo rad nedjeljom

Autor: Poslovni.hr , 18. rujan 2020. u 10:02
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Hrvatska je zemlja koja ima nisku razinu produktivnosti i zato su plaće niske, naglasio je.

Predsjednik uprave Emmezete Slobodan Školnik u Newsroomu je govorio o uvođenju neradne nedjelje, te pojasnio kako on smatra da bi to nanijelo veliku štetu gospodarstvu.

Kada je u pitanju odluka Ustavnog suda da je odluka stožera civilne zaištete o neradnoj nedjelji bila neustavna, kazao je kako su time trgovci dobili moralnu satisfakciju, piše N1.

“Dobili smo moralnu satisfakciju. Šteta koja je nanesena je šest neradnih nedjelja, a nedjelja nosi 20 posto tjednog prometa. Nećemo tužiti, ali nadamo se da će ovo biti nauk za naredne godine i generacije.

Mi smo bili u potpunosti zatvoreni od 20.03 do 24.04. i izgubit ćemo preko mjesec dana prihoda, što je stotinjak milijuna kuna.

Prva dva tjedna lockdowna smo ukinuli internet prodaju, ali smo je potom otvorili i ona je eksplodirala, ali to je i dalje jednoznamenkasti postotak u ukupnoj prodaji”, kazao je Slobodan Školnik.

Kazao je kako u Hrvatskoj sve ovisi o turizmu.

“Turistička je sezona bila oko 50 posto, a neprehrana je ovisila o turizmu, uređenju smještaja, a to se ove godine nije događalo. Smanjena se potražnja osjeća sada, ljudi su manje zaposleni i stvara se atmosfera koja nije pogodna za razvoj trgovine”, rekao je Školnik.

Kazao je i kako je njegova tvrtka koristila pomoć za isplatu minimalca u prvom setu mjera, a potom nisu ništa više koristili, jer im se promet vratio. Što se tiče narednog perioda, kaže kako i ekonomisti lome koplja oko toga koliki će pad BDP-a biti u idućim kvartalima.

“Osobna će potrošnja biti manja nego prošle jeseni. Hrvatska teško i sporo izlazi iz ekonomskih kriza, a sada se nadamo da će oporavak ići brže, no treba biti oprezan. U Hrvatskoj radi 53 posto radno aktivnog stanovništva, a u Europi je to 75 posto i bilo kakvo sputavanje gospodarstva bilo bi jako loše. Zabrana rada nedjeljom neće uroditi dobrim efektima, past će prodaja i smanjit će se broj zaposlenih. Ako želimo biti siromašni, zabranit ćemo rad nedjeljom.

Hrvatska je zemlja koja ima nisku razinu produktivnosti i zato su plaće niske. I kardiokirurg je potplaćen. I trgovina ima niske profitne stope, sav se novac potroši na pokrivanje troškova, a najveći je trošak radne snage.

Mi ne možemo se igrati luksuza i smanjiti gospodarsku aktivnost, moramo smanjiti stege i deregulirati tržište. Radnika najbolje štiti tržište. Mi smo prošle godine uveli šest slobodnih vikenda godišnje, što radnici ranije nisu imali. Radnicima se treba osigurati jedan vikend mjesečno i dvije radne nedjelje”, kazao je Školnik.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Hahaha nije lako biti sluga gospodara iz tuđine i prolijevat demagogiju!

Hrvoje ubila me ova lista ahhaha, to legendo svaka cast. Nisam ni sam znao da toliko drzava ne radi nedjeljom.

<span style=”background-color: #ffffff;”>”Ako želimo biti siromašni, zabranit ćemo rad nedjeljom.”</span>

Države koje ne rade nedjeljom:

-Njemačka

-Austrija

-Belgija

-Danska

-Francuska

-Grčka

-Norveška

-Švicarska

 

New Report

Close