U bogatoj skandinavskoj zemlji ‘poludjeli’ za stranim automobilima, europski proizvođač najavio osvetu

Autor: Poslovni.hr , 03. siječanj 2020. u 14:39
Foto: Uli Deck/DPA/PIXSELL

Prodaja novih električnih automobila u Norveškoj porasla je za 30,9% prošle godine uslijed velike potražnje za vozilima Tesla Inc (TSLA.O).

No pionirska američka tvrtka suočava se s rastućom konkurencijom rivalskih proizvođača automobila 2020. godine, prenosi Reuters.

Električni automobili činili su čak 42,4% prodaje u nordijskoj naciji prošle godine, što je globalni rekord, povećavši se znatno s 31,2% tržišnog udjela u 2018. i samo 5,5% u 2013. godini, priopćila je u petak Norveška cestovna federacija.

Želeći postati prva zemlja koja će do 2025. prekinuti prodaju automobila na fosilna goriva, Norveška oslobađa električna vozila od poreza koji se nameću na benzinske i dizel motore.

Ove bi godine čak šest od 10 novih automobila prodanih u zemlji moglo biti potpuno električno, izjavio je Harald A. Moeller AS, distributer Volkswagena (VW) (VOWG_p.DE), tvrtke koja se priprema za izbacivanje nekoliko električnih modela 2020. godine.

"Elektrifikacija tržišta automobila se ubrzava … predviđamo da će električna vozila u 2025. godini imati 100% tržišnog udjela", rekao je uvoznik VW-a za Norvešku.

Najprodavaniji automobil u 2019. godini bio je Teslin srednji model Model 3, koji se prodaje 384.900 norveških kruna (43.721,74 USD), čime je zauzeo 11% tržišnog udjela u prvom pokušaju kalifornijske firme da se pozabavi masovnim tržištem.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Mi nemamo ni jedno ni drugo. Pa plaćamo jedno i drugo. Nemamo kulture ali imamo predsjedničke kandidate do đađa…

Da bi se uspostalvila kompletna elektrifikacija prometa treba imati jaku razvijenu ekolosku proizvodnju energije i razvijenu infrastrukturu, sto i imaju. Kod sebe uvode zelenu energiju,a drugima prodaju prljavu tj ,naftu.

New Report

Close