U američke obvezničke fondove slilo se rekordnih 22,5 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 07. lipanj 2020. u 22:00
Analitičari smatraju da se radi o velikom preokretu u ponašanju investitora/SHUTTERSTOCK

Rekordni priljev povezan je s najavom Feda da će kupovati udjele u obvezničkim fondovima, a sprema se i na izravno kupovanje dugova poduzeća.

Dok američka dionička tržišta nezadrživo rastu, globalnim investitorima privlačnije su obveznice SAD-a, ako je suditi po podatku o rekordnom tjednom priljevu u tamošnje obvezničke fondove.
Prema podacima EPFR-a koje prenosi Financial Times, u američke obvezničke fondove u sedam dana do prošle srijede slilo se 22,5 milijarde dolara. To je najviši iznos od 2007. godine kada je EPFR počeo prikupljati ove podatke.
Investicijski fondovi izloženi korporativnim obveznicama s investicijskim rejtingom zabilježili su 5,5 milijardi dolara tjednog priljeva dok su fondovi izloženi korporativnim i državnim obveznicama s investicijskim rejtingom privukli 7,5 milijardi dolara.
Fondovi koji ulažu u obveznice sa statusom “smeća” privukli su 8,5 milijardi dolara, nešto manje od rekordnih 10 milijardi dolara zabilježenih u travnju.
Max Gokhman, fond menadžer u tvrtki Pacific Life Fund Advisors smatra da se radi o velikom preokretu u ponašanju investitora koji su do sada bilo vrlo zainteresirani za rizičniju financijsku imovinu. “U pravilu obveznice vode dionice, ali u ovom slučaju smatram da dionice vode obveznice”, ističe Gokhman.

8,5

milijardi dolara dolara tjednog priljeva zabilježili su fondovi koji ulažu u dionice sa stausom 'smeća'

Rekordni priljev u obvezničke fondove povezan je s najavom središnje banke Fed da će kupovati udjele u burzovno utrživim fondovima koji ulažu u korporativne obveznice, a sprema se i na izravno kupovanje dugova poduzeća.
Već je sama najava bila dovoljna da zaustavi snažnu rasprodaju na korporativnom obvezničkom tržištu početkom proljeća. Prema podacima Ice Data Servicea, prosječni prinos na korporativne obveznice sa investicijskim rejtingom pao je više od dva postotna boda s vrha zabilježenog u ožujku.
Obilje novca velike kompanije već dobrano iskorištavaju. Početkom prošlog tjedna Amazon je plasirao obveznice s najnižim troškom zaduživanja u povijesti američkog obvezničkog tržišta. Naime, 10 milijardi dolara je dobio uz godišnju kamatu od 0,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close