Turizam i doznake šminkaju platnu bilancu, veći robni deficit

Autor: Poslovni dnevnik , 06. srpanj 2023. u 22:00
Manjak na tekućem računu smanjio se za 467 milijuna eura u prvom tromjesečju, podaci su HNB-a/D. Puklavec/PIXSELL

Na tekućem i kapitalnom računu u prvom tromjesečju manjak je iznosio 1,86 milijardi eura, 600 milijuna eura manje.

Manjak na tekućem računu platne bilance u prvom je tromjesečju iznosio 2,29 milijardi eura, što je smanjenje za 467 milijuna eura u odnosu na isto lanjsko razdoblje, najnoviji su podaci HNB-a.

Na tekućem i kapitalnom računu u prvom tromjesečju manjak je iznosio 1,86 milijardi eura, 600 milijuna eura manje. “Saldo tekućeg i kapitalnog računa platne bilance zamjetno se poboljšao tijekom prvog tromjesečja 2023. u odnosu na isto razdoblje prošle godine, i to kao odraz pozitivnih kretanja na svim podračunima izuzevši robnu razmjenu s inozemstvom”, ističu analitičari središnje banke.

Poboljšanju je najviše pridonijelo povećanje neto izvoza usluga, uglavnom turističkih, uz povećanje viška na računu primarnog dohotka, poglavito zbog rasta doznaka privremeno zaposlenih u inozemstvu.

Također, nastavak rasta isplata sredstava iz fondova EU-a krajnjim korisnicima zamjetno je povećao ukupan višak na računima sekundarnog dohotka i kapitalnih transakcija.

“S druge strane, snažan rast neto uvoza ostale robe nastavio je produbljivati manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom neovisno o smanjenju neto uvoza energenata nakon pada njihovih cijena na svjetskim tržištima”, napominje HNB.

Manjak na podračunu roba u prvom je tromjesečju povećan za 214 milijuna eura na godišnjoj razini, na 4,38 milijarde eura.

Na podračunu usluga višak je iznosio 1,16 milijardi eura, 476 milijuna eura više, odražavajući veće prihode od stranih turista (za 186 milijuna eura, na 672 milijuna eura).

Kumulativni podaci HNB-a za posljednja četiri tromjesečja pokazuju da je na kraju ožujka ove godine višak na tekućem i kapitalnom računu platne bilance iznosio 1,26 milijardi eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close