Tri osnivača već bi okrenulo leđa Facebookovom novcu

Autor: Tomislav Pili , 25. kolovoz 2019. u 22:00
Najveća društvena mreža projekt digitalnog novca predstavila je u lipnju/REUTERS

Dio kompanija smatra da će biti teško spojiti podršku libri i usklađenost s vlastitom regulativom.

Sve intenzivniji pritisak globalnih financijskih regulatora prema Facebookovoj digitalnoj valuti libri poljuljao je entuzijazam dijela kompanija koje su podržavale ovaj projekt.

Prema tvrdnjama upućenih izvora Financial Times, najmanje troje kompanija pokušava se distancirati od tog projekta. 

Vrlo značajna imena 
Inicijalnu skupinu udruge Libra koja je zamišljena kao temelj digitalne valute najveće društvene mreže na svijetu za sada čini 28 kompanija. Među njima su i vrlo značajna imena globalnih financija, poput Vise, Mastercarda i PayPala, a priključile su se i tehnološke kompanije poput Ubera i Spotifyja. Facebookova je ideja je da udruga s vremenom naraste na 100 članova.

 

10 milijuna

dolara ulaganja najavilo je 28 kompanija udruge Libra

Ta je skupina najavila da će u projekt koji je Facebook predstavio u lipnju uložiti najmanje 10 milijuna dolara. Međutim, mogućnost da Facebookov digitalni novac potrese same temelje globalnog financijskog sustava izazvala je pravu uzbunu među financijskim regulatorima i političarima iz niza država. Regulatori zaštite osobnih podataka iz SAD-a, Velike Britanije, EU, Australije i Kanade imaju niz primjedbi na ovaj projekt, a Europska komisija otvorila je službenu istragu librina utjecaja na tržišno natjecanje. Neimenovani predstavnici dvije kompanije iz inicijalne skupine izjavili su kako su zabrinuti zbog regulatorne pažnje usmjerene na ovaj projekt i razmatraju prekid veza.  

Otvoreni prema ideji 
"Mislim da će biti teško partnerima koji žele biti usklađeni s vlastitom regulativom da podržavaju libru", izjavio je jedan od izvora FT-a. Iako su članovi inicijalne skupine općenito otvoreni prema ideji nove valute koja bi produbila financijsku uključenost stanovništva u svijetu, dvije neimenovane kompanije otkrivaju kako su diskutirale što bi trebao biti "pravi sljedeći korak".

"Dio rasprave o regulaciji mora se održati prije pokretanja kako bi se razumio regulatorni stav prema tome", tvrde izvori FT-a. Facebook i udruga Libra odbili su komentirati ove navode. 

Komentirajte prvi

New Report

Close