Trgovina valutama ‘mirna kao ulje’

Autor: Tomislav Pili , 27. veljača 2019. u 22:00
Volatilnost bi mogla dalje padati, sugerira tržište/REUTERS

Raspon u trgovanju parom euro-dolar ove godine na rekordno niskih 3,36 centi.

Valutnim parom euro-dolar, inače najtrgovanijim na globalnom tržištu, ove se godine trguje u najmanjem rasponu od kada je uvedena zajednička europska valuta.

Prema podacima Reutersa, tijekom 2019. tim valutnim parom trgovalo se u rasponu od 3,365 centi, od 1,1570 dolara do 1,1234 dolara. Kako ističe Kit Juckes, valutni analitičar francuske banke Société Générale, prosječni tromjesečni raspon iznosi devet centi, a prošloga je desetljeća zabilježen najviši od 24 centa.

Međutim, trend smirivanja volatilnosti u trgovanju eurom i dolarom očito je započeo još krajem prošle godine s obzirom da je u četvrtom tromjesečju raspon iznosio 4,12 centi.

Volatilnost tečaja kod valutnih parova ključna je za zaradu trgovaca na forex tržištu. Međutim, smirivanje volatilnosti primjetno je i kod ostalih valuta.

Primjerice, u paru dolar-jen volatilnost je smanjena za trećinu u odnosu na razine s početka siječnja, a čak i kod britanske funte, osjetljive na neizvjesnost britanskog izlaska iz Europske unije, volatilnost je manja za dvije trećine u odnosu na studeni. Iako valutni trgovci očekuju da će niz događaja u ožujku – brexit, zasjedanja središnjih banaka u SAD-u, Europi i Japanu te geopolitičke tenzije – potaknuti volatilnost, tržište sugerira drugačiji scenarij.

Tržište opcija pokazuje da će se trgovina parom euro-dolar kretati u rasponu od 1,5 centi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close