Trgovanje juanom u Londonu nadmašilo promet funtom

Autor: Tomislav Pili , 30. siječanj 2019. u 22:01
Trgovanje juanom u Londonu povećano je za 17 posto od travnja do listopada, Foto: REUTERS

Najvećem forex središtu isplaćuje se okretanje kineskoj valuti.

Londonu se sve više isplaćuju ulaganja u napore da postane glavno svjetsko središte trgovanja kineskim juanom s obzirom da je promet tom valutom prvi put nadmašio vrijednost trgovanja funtom. Kako navodi polugodišnje istraživanje Banke Engleske, u listopadu je dnevni promet valutnim parom juan-dolar iznosio 73 milijarde dolara. Istovremeno se valutnim parom euro-funta dnevno trgovalo za 66 milijardi dolara.

 

2,6bilijuna

dolara dnevni je promet valutama u britanskoj prijestolnici

Ukupno gledajući, britanska prijestolnica prošle je godine dodatno učvrstila svoju poziciju najvećeg svjetskog središta za trgovanje valutama s rastom volumena od približno 10 posto između travnja i listopada na prosječnih dnevnih 2,6 bilijuna dolara. Tijekom tog razdoblja trgovina kineskom valutom povećana je za 17 posto što je pomoglo Londonu da tijekom listopada ubilježi treći najbolji trgovinski dan u povijesti trgovanja valutama. Podsjetimo, London se odnedavno promovira kao zapadno središte trgovanja juanom na krilima očekivanja da će korištenje te valute u međunarodnim financijskim tokovima samo rasti. Ta se strategija pokazuje uspješnom jer pomaže u ublažavanju pada trgovanja funtom uslijed zabrinutosti kako će izgledati britanski izlazak iz Europske unije.

Volumen trgovanja valutnim parom funta-dolar u listopadu je bio manji za osam posto u odnosu na travanj, stoji u analizi britanske središnje banke. Volumen trgovanja parom funta-euro manji je za sedam posto. “Kineski adut” Londona posebno dolazi do izražaja ako se trgovinski podaci usporede s volumenom u Sjedinjenim Državama, Japanu, Singapuru, Australiji i Kanadi. U New Yorku, drugom po veličini svjetskom središtu trgovanja valutama, ukupni promet od bilijun dolara gotovo je stagnirao. No, u ostala četiri središta promet je u padu. Analitičari to tumače većom kolebljivošću valuta razvijenih i rastućih država.

Komentirajte prvi

New Report

Close