Teva je mirovincima odnijela 120 milijuna kuna

Autor: Tomislav Pili , 20. prosinac 2017. u 13:02
Ovih dana u Izraelu su zbog najavljenih otkaza prosvjedovali brojni radnici Teve/REUTERS

U pola godine, od kraja 2016. do srpnja ove, vrijednost AZ-ova udjela u farmaceutskom divu pala sa 706,5 na 586,2 mil. kuna.

Domaći mirovinski fondovi nakon Agrokora doživjeli su još jedan udarac svojim ulaganjima.

Ovaj put došao je iz inozemstva. Posljednjih dana u žiži zanimanja domaće javnosti situacija je u Tevi, izraelskoj farmaceutskoj kompaniji koja je vlasnica Plive. Na naslovnice domaćih medija Teva je došla nakon što je prošloga tjedna objavila da će – pod pritiskom dugova – otpustiti četvrtinu radne snage, što je izazvalo čak i javne prosvjede tamošnjih zaposlenika. No, dok se problemi Teve – kako pišu domaći mediji – neće izravno odraziti na Plivu, već se mjesecima negativno odražavaju na buduće mirovine hrvatskih građana.

Naime, dva obvezna mirovinska fonda – AZ i Erste Plavi – posjeduju već nekoliko godina dionice izraelskog farmaceutskog diva, i to u značajnijoj količini. Najveći mirovinski fond u zemlji, AZ, koji prema posljednjim listopadskim podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u sve tri kategorije broji 640.552 člana, u najbrojnijoj kategoriji B ima 2,7 milijuna dionica Teve kojima se trguje na Njujorškoj burzi (NYSE). Naime, osim na burzi u Tel Avivu, Teva je svoje vrijednosnice uvrstila i na Wall Street.

Prema podacima za 30. lipanj ove godine, taj je udjel bio vrijedan 586,2 milijuna kuna. Za usporedbu, još krajem prošle godine taj je udjel vrijedio 706,5 milijuna kuna. Za sada nije poznato koliko Tevinih dionica AZ trenutačno posjeduje jer su iz tog mirovinca poručili kako ne komentiraju pojedinačna ulaganja. Stoga nije bilo moguće ni čuti što misle o stanju u toj kompaniji. Dostupni podaci o ulaganjima s internetske stranice AZ mirovinskog fonda pokazuju kako je njegovi upravitelji posljednjih godina smatrali kako su dionice vlasnika Plive odlično ulaganje, pa su tijekom prošle godine uvećali broj dionica za gotovo milijun komada. Tako podaci za kraj 2015. godine pokazuju da je AZ u kategoriji B posjedovao 1,75 milijuna dionica vrijednih 805,5 milijuna kuna.

Tada su Tevine dionice zauzimale 2,8 posto AZ-ove neto imovine. Već šest mjeseci kasnije AZ je povećao udjel na 2,5 milijuna dionica, vrijednost je povećana na 856,3 milijuna kuna, a udjel u imovini porastao je na 2,9 posto. Krajem prošle godine broj dionica raste na 2,7 milijuna, ali njihova vrijednost pada na 706,5 milijuna kuna, a udjel u imovini na 2,2 posto. Pod pretpostavkom da AZ i dalje posjeduje taj broj dionica, s cijenom od 18,52 dolara zabilježenoj u ponedjeljak na NYSE-u, AZ-ov udjel vrijedi 50,3 milijuna dolara, odnosno 321,6 milijuna kuna.

Drugim riječima, u tom je slučaju vrijednost AZ-ova udjela praktički prepolovljena u samo godinu dana. Osim u kategoriji B, AZ posjeduje Tevine dionice i u kategoriji A koja je nakon zakonskih izmjena 2014. godine zamišljena kao izloženija dionicama. Podatak za 30. lipnja pokazuje kako se u tom fondu nalazilo 18.350 dionica vrijednih 3,9 milijuna kuna, a zauzimale su 1,54 posto neto imovine. Valja naglasiti kako AZ ulaže u Tevine dionice već godinama, ali nije bilo moguće doznati kakav su rezultat ostvarili na tim dionicama ukupno gledajući.

No, ako je suditi po kretanju cijene Tevinih dionica na američkom tržištu u posljednje tri godine, nisu zaradili. Naime, od početka 2015. do današnjih dana vrijednost izraelskog farmaceuta potonula je 67,8 posto uslijed problema sa zaduženošću nakon preuzimanja kompanije Allergan te udruživanja veledrogerija u SAD-u što obara cijene lijekova. Glavnina pada cijene ostvarena je ove godine kada su problemi eskalirali, pa je Teva oslabila gotovo 50 posto.

Osim AZ-a, za Tevine dionice odlučio se i Erste Plavi, ali u mnogo manjem obujmu. U kategoriji B fonda Erste Plavi krajem lipnja bilo je 272.685 dionica što je zauzimalo 0,52 posto udjela. K tome, u kategoriji A tog fonda nalazi se još 1755 dionica koji zauzimaju 0,51 posto udjela u imovini. Iz tog su fonda ostali nedostupni za komentar.  Prema podacima Hrportfolija, AZ fond kategorije B ove je godine ostvario prinos od 1,58 posto, slabije od MIREX-a koji je rastao 3,45 posto. Erste Plavi kategorije B u plusu je 5,32 posto.    

Komentari (13)
Pogledajte sve

Velika većina naših fond managera, ako ne svi, su puki skretničari sa završenim plesnim tečajem na Kennedyevom trgu….pa čemu očekivanja rezultata?

Pa dobro kad ce netko vise pokrenuti pitanje ODGOVORNOSTI MIROVINSKIH FONDOVA I NJEGOVIH MENADŽERA I UPRAVA.
Koliko su nam love sprzili to je cudo jedno a svi sute kao popisani i kao nisu njegova posla..
Ovo sa agrokorom nitko ne komentira…
A gdje su jos druge promasene investicije.
Cudno mi je kako oni mirno gledaju kako recimo Ramljak jednim potezom pera brise svu njihovu imovinu iz avrokora ….A SVI SUTE …. NEVJEROJATNO..NI OGLASILI SE NISU…EJ TO SU I VASE MIROVINE…DO KADA CEMO SVI SUTJETI…GDJE JE HANFA….DORH….KOJI KURA.C ONI RADE..

U podvojenom sam stavu.S jedne strane, veličina kompanije, djelatnost i zastupljenost na tržištu,
i velika naivnost fond -ulagatelja …
Valjda nisu znali kud bi s novcem….s druge strane, na našem tržištu stalno obavještavamo javnost
da PLIVA ne stoji najbolje, da ima najgore uvjete u trgovini, da je sudionici tržišta izbjegavaju..
Sve – SVE ćemo učiniti- da ne moramo kupiti PLIVU…onda znate, kakve loše uvjete daju
ljekarnama ……………

Pod hitno istraziti imovinko stanje obitelji i prijatelja ljudi koji rade u mirovinskim fondovima
I onda na stadion kao u kini

New Report

Close