Svijet novca
Blog

‘Tetka Sandra’ uči o kvalitetnom odnosu prema novcu

Sandra Ferenčak pokrenula blog o financijskoj pismenosti.

Lucija Špiljak
24. veljača 2022. u 22:00
Blog Sandre Ferenčak danas bilježi između 5000 i 10.000 posjeta mjesečno/Luka Stanzl/PIXSELL

Prije četiri godine Sandra Ferenčak pokrenula je blog pod nazivom “Tetka Sandra” na kojem educira i savjetuje građane o tome zašto je financijska pismenost važna te kako krenuti u štednju ili investicije. Ideja o blogu javila joj se, priča nam, nakon što se našla na svojevrsnoj životnoj prekretnici.

Mnogi trebaju pomoć

“Iza mene je bilo dosta godina karijere u financijama, a nisam imala osjećaj da svoje osobne financije u dobroj mjeri razumijem. Pri tome ne mislim kako sam bila nedisciplinirana u potrošnji ili nesklona štednji, već nisam mogla procijeniti na kojoj se razini financijske neovisnosti zapravo nalazim. Kako sam se počela baviti proučavanjem takvih tema, shvatila sam kako o tome postoji vrlo malo sadržaja na ovim prostorima.

Odlučila sam pružiti svoju verziju istine i moj pogled na to što čini kvalitetan odnos prema novcu. U početku sam mislila kako samo mene ‘muče’ te teme, no pokazalo se kako značajan broj ljudi treba pomoć”, kaže Ferenčak koja je inače direktorica u jednoj velikoj domaćoj tvrtki.

Njezin blog danas bilježi između 5000 i 10.000 posjeta mjesečno, a ima i aktivnu grupu na Facebooku. Kaže da Hrvati u kontekstu financijskih znanja jako slabo razumiju koncept složenog kamatnog računa kojeg smatra preduvjetom bilo kakvog smislenog i dugoročnog investiranja.

U financijskom ponašanju Hrvati su, dodaje, nešto bolji, vode brigu o svojim financijama i potrošnji u određenoj mjeri, no izrazito su loši u definiranju financijskih ciljeva, uz poražavajući odnos prema novcu.

“On se odražava kroz stavove poput: ‘novac je tu da se troši’, ‘treba živjeti za danas ne misleći na sutra’ i ‘preferiram trošiti nego štedjeti’.

Nesposobnost postavljanja dugoročnih financijskih, a tako i životnih ciljeva vidim uzrokom ovakvih razmišljanja. Novcu ne vidimo svrhu, a to je jako pogrešno, da ne kažem pogubno jednoga dana kad ne budemo mogli više zarađivati. Educirati se o svemu danas je puno lakše nego ikad prije. Potrebna je samo volja za učenjem”, kaže Ferenčak.

Dodaje kako je sigurna da bi neke teme financijske pismenosti bile vrlo korisne u ranoj dobi.

“Kao što ne smijemo sjesti za volan bez vozačke dozvole, vjerujem kako ne bi smjeli ‘uzimati’ kredite bez bazičnog poznavanja kamatnog i tečajnog rizika, razumijevanja otplatnih planova te općenito opasnosti (prekomjerne) zaduženosti”, ističe Ferenčak.

Obrazovanjem do održivosti

Pohvaljuje i Callidusov društveno odgovorni projekt O2 – Obrazovanjem do održivosti, kojim Callidus građanima omogućava korištenje besplatnih edukacijskih materijala i aplikacija za razna područja interesa i dobne skupine, a koji su usmjereni na podršku cjeloživotnom učenju građana te im pomažu u stjecanju novih ili razvoju postojećih životnih vještina.

‘Tetka Sandra’ ujedno smatra da je najsigurnije investirati u sebe, svoje zdravlje i obrazovanje, a kako bismo se najbolje zaštitili od financijskih rizika, kaže da moramo u svakom trenutku biti zapošljivi, odnosno u stanju ponuditi svoja znanja i vještine tržištu koje je to spremno nagraditi.

“Nekada davno, dok su banke davale dobre kamate na štednju, nije bilo potrebe tražiti dalje. Međutim, kako su kamatne stope danas jednake nuli, praktično negativne ako uzmete inflaciju u obzir, potrebno je tražiti druge i pametnije načine. Više nije dovoljno samo štedjeti, potrebno je znati investirati”, naglašava ‘Tetka’.

Njezin osobni izbor su indeksni fondovi koji ulažu u globalne dionice i obveznice.

“Smatram ih najboljim načinom investiranja za sve nas kojima to nije osnovni posao. Takav način ulaganja je pasivan, što znači kako ne pratite svakodnevno svoj portfelj, već disciplinirano investirate u rast svjetske ekonomije. Na tom putu ima uspona i padova, ali na dugi rok rezultati, bar tako povijest pokazuje, nisu razočarali. U ovim krajevima pamtimo stope inflacije koje su daleko iznad ovoga što trenutno možemo vidjeti.

Nadam se kako se takve situacije više nikada neće pojaviti. Ako pričamo o zaštiti kupovne moći zarađenog novca, investiranje smatram najboljim načinom. Teško je predvidjeti kako će se kretati stope inflacije u budućnosti, zato je moj stav kako uvijek trebamo voditi računa o tome što je pod našom kontrolom, a to su kontinuirano obrazovanje, štednja i investiranje, dok vanjske faktore na koje nemamo utjecaj trebamo jednostavno prihvatiti i nastojati im se prilagoditi”, zaključuje Sandra Ferenčak.

New Report

Close