Tešku 2020. godinu ublažava 
skok osiguranja stanova i kuća

Autor: Tomislav Pili , 23. rujan 2020. u 22:01
Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje, Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Procjene regulatora govore da bi zbog ekonomske krize uzrokovane pandemijom zaračunata bruto premija ove godine mogla pasti za 4,4 posto, ponajviše zbog smanjenja premije životnih osiguranja.

Domaća osiguravateljna industrija tračak nade u ovoj, po mnogo čemu posebnoj i zahtjevnoj poslovnoj godini, vidi u osiguranju imovine i zdravstvenom osiguranju. Nakon protekle dvije odlične godine – lani je ostvarena rekordna bruto premija od 10,5 milijardi kuna, a 2018. je ukupno tržište raslo po stopi od 8,8 posto, najvišoj od 2007. godine – u 2020. situacija se stubokom promijenila.

Kolovoz slabiji za 2 posto

Podaci za kolovoz pokazuju da je ukupno bruto premija od 7,25 milijardi kuna manja za gotovo 2 posto na godišnjoj razini. Procjene regulatora, Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), pokazuju da bi osiguravateljna branša ove godine mogla zabilježiti pad premije od približno pet posto. U uvodnom govoru na prošlotjednoj virtualnoj konferenciji Hrvatskoj aktuarskog društva, članica Upravnog vijeća Hanfe Ilijana Jeleč istaknula je da je gospodarski pad u drugom kvartalu iznosio 15,1 posto i najveći je od samostalnosti Hrvatske, a on je, dakako, imao utjecaj i na pad premije osiguranja.

Pritom je naglasila da se na kraju ove godine očekuje godišnji pad BDP-a od 8,1 posto, dok se za zaračunatu bruto premiju osiguranja očekuje smanjenje od 4,4 posto.

Pri tome će najveći udjel imati smanjenje zaračunate premije u segmentu životnih osiguranja. Kolovoška statistika Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) pokazuje da je premija u tom segmentu manja za 15,8 posto, spustivši se na 1,8 milijardi kuna.

Što se tiče pozicije solventnosti, Jeleč je istaknula da je tržište osiguranja stabilno te da je, usprkos trenutačnim izvanrednim okolnostima, kapitaliziranost društava za osiguranje adekvatna. Direktor HUO-a Hrvoje Pauković ističe kako trenutačni statistički podaci ukazuju da je moguć lagani kumulativni pad ukupno bruto zaračunate premije hrvatskih društava za osiguranja u odnosu na 2019. godinu, no važnije je pogledati trend pojedinačnih vrsta osiguranja.

Građani postali svjesniji

„U ovom trenutku zbog opće situacije pad generiraju životna osiguranja, no pozitivna je činjenica da su u porastu zdravstveno osiguranje i osiguranje imovine, kao dvije ključne vrste osiguranja“, istaknuo je Pauković. Hanfini podaci kazuju da je u prvih sedam mjeseci ove godine zaračunata bruto premija za osiguranje od potresa porasla za 26,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Hrvoje Pauković pojašnjava da premija osiguranja imovine u proteklih 10 godina u Hrvatskoj bilježi tek vrlo blagi trend rasta, pa je tako u 2018. premija u tom segmentu iznosila 44 eura po stanovniku, gotovo četiri puta manje od prosjeka Europske unije koji je iznosio 168 eura po stanovniku.

„Nadamo se da je ovogodišnji skok u osiguranju imovina znak da smo kao društvo počeli jače razvijati svijest o potrebi za osiguranjem, kao jamstvom sigurnosti i zaštite od rizika“, naglašava čelnik HUO-a. Pauković naglašava i kako su osigurateljska društva registrirana u Hrvatskoj jako dobro poslovala izvan naših granica, pa su primjerice u kolovozu zaračunala ukupnu premiju od 411,9 milijuna kuna, odnosno ostvarile rast od čak 50,32 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close