Tečaj eura prema dolaru na najvišoj razini u dvije godine

Autor: Poslovni.hr , 23. srpanj 2017. u 10:27
Foto: Thinkstock

Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna euro snažno ojačao prema dolaru, pa je njegov tečaj dosegnuo najviše razine u gotovo dvije godine, što se zahvaljuje signalima da bi Europska središnja banka uskoro mogla početi smanjivati poticajne mjere.

Cijena eura prema američkoj valuti skočila je prošloga tjedna 1,7 posto, na 1,1660 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula 1,1682 dolara, najvišu razinu od kolovoza 2015. godine.

Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj skliznuo 1,2 posto, na 111,15 jena.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga tjedna pao 1,4 posto, na otprilike 93,88 bodova, najnižu razinu u godinu dana.

Snažan uspon eura započeo je u četvrtak kada je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi poručio da bi se o smanjenju poticajnih mjera moglo početi razgovarati u jesen.

Premda Draghi nije izričito naveo datum kada bi ECB mogla izmijeniti svoje programe kupnje obveznica, ulagači su njegove komentare protumačili kao najavu zaoštravanja monetarne politike iduće godine.

I dok jedni očekuju detaljnije najave smanjenja programa kupnje vrijednosnica od strane ECB-a na jesen, drugi smatraju da će to uslijediti kasnije.

"U Draghijevim izjavama doista nije bilo ničeg što bi pozivalo na takav vid optimizma u pogledu eura, pa bi tržišta uskoro mogla biti razočarana", kazao je Adam Cole, valutni analitičar u RBC Capital Marketsu.

S druge strane, sve je više skepse prema tome da bi američka središnja banka do kraja godine mogla još jednom povećati kamatne stope jer se inflacija kreće ispod ciljanih razina Feda, dok se rast gospodarstva, mimo očekivanja Feda, ne ubrzava značajnije.

Pritisci na slabljenje dolara prošloga su tjedna djelomice ojačali i zbog neuspjeha reforme zdravstvenog sustava u SAD-u koja nije dobila dovoljnu podršku u Senatu, a što je ulagačima dalo povoda za zabrinutost u vezi sudbine ostalih obećanja predsjednika Donalda Trumpa iz kampanje, uključujući poreznu reformu i programe poticaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close