Tečaj eura blago oslabio, juan najsnažniji u sedam mjeseci

Autor: Poslovni dnevnik , 27. kolovoz 2020. u 21:59
Europskom valutom u četvrtak se trgovalo po 1,1823 dolara/REUTERS

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u takvim je okolnostima blago ojačao nakon dva dana pada.

Tečaj dolara neznatno je ojačao u četvrtak na međunarodnim tržištima prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta budući da su investitori bili neskloni većim potezima pred govor predsjednika američke središnje banke Fed Jeromea Powella na virtualnoj konferenciji u Jackson Holeu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u takvim je okolnostima blago ojačao nakon dva dana pada, dosegnuvši 92,955 bodova, što znači da je u plusu 0,1 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije. Tečaj eura pritom je blago oslabio prema dolaru u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije, na 1,1823 dolara.

Australska i novozelandska valuta, koje investitori percipiraju rizičnijima, ojačale su pak prema američkom dolaru.

Ojačao je i kineski juan na međunarodnim tržištima, dosegnuvši novu najvišu razinu u sedam mjeseci prema dolaru budući da su ulagači očito zanemarili najnovije jačanje napetosti u odnosima Kine i SAD-a.

Fokus tržišta usmjerio se prema virtualnoj konferenciji u Jackson Holeu, na kojoj se očekuje da će čelnik Feda Jerome Powell dati neke smjernice u vezi daljnjih poteza u monetarnoj politici.

Investitori vjeruju da bi Fed već idućeg mjeseca mogao uvesti novi okvir za borbu protiv tvrdokorno niske inflacije. Fed je već snizio ključne kamatne stope na nulu, započeo kupnje obveznica i odobrio izdašne programe kreditiranja.

Njegova bilanca od početka pandemije povećana je za čak 3 bilijuna dolara, što je značajno više u usporedbi s povećanjima u Europskoj središnjoj banci (ECB) i japanskoj središnjoj banci BOJ, nabraja Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close