Talijanskim javnim financijama ‘glavu iznad vode’ drži Europska središnja banka

Autor: Tomislav Pili , 29. travanj 2020. u 22:00
Procjene govore da će talijansko gospodarstvo ove godine potonuti 8 posto/REUTERS

Prognoza za rejting je stabilna, budući da u Fitchu procjenjuju da će program kupnje imovine koji provodi ECB omogućiti Italiji značajan fiskalni odgovor na pandemiju.

Koronavirus gurnuo je talijanski kreditni rejting nadomak statusa “smeća”, no “glavu iznad vode” javnim financijama trećeg gospodarstva eurozone drži Europska središnja banka i njezin program otkupa imovine vrijednim 750 milijardi eura.

Agencija Fitch snizila je u utorak kreditni rejting Italije zbog snažnog utjecaja pandemije koronavirusa na gospodarstvo i javne financije. U Fitchu zbog toga smatraju da će to povećati sumnje investitora u održivost talijanskog zaduživanja.

Kreditni rejting snižen je za jednu razinu, na BBB-, nadomak neinvesticijske kategorije kojom se kupnja dužničkih papira kvalificira kao špekulativno ulaganje.

ECB-ovo smanjivanje rizika

Fitch se tako pridržio agenciji Moody’s koja je također snizila talijanski rejting na korak do “smeća”. Standard & Poor’s u petak je zadržao rejting na razini BBB. Radi se o izvanrednoj reviziji rejtinga s obzirom da je Fitch promijenio rejting Italije tri mjeseca prije najavljenog roka.

Prognoza za rejting je stabilna, budući da u Fitchu procjenjuju da će program kupnje imovine koji provodi Europska središnja banka (ECB) kako bi osigurala likvidnost u eurozoni omogućiti Italiji značajan fiskalni odgovor na pandemiju. Ta će ECB-ova mjera također smanjiti rizike refinanciranja budući da će u najmanju ruku u dogledno vrijeme zadržati troškove zaduživanja na vrlo niskoj razini, ističu u Fitchu.

Međutim, pritisak na snižavanje rejtinga mogao bi se opet pojaviti ako vlada ne implementira vjerodostojnu fiskalnu i ekonomsku strategiju koja će unaprijediti povjerenje da će tijekom vremena udjel javnog duga u BDP-u početi padati. Agencija očekuje da će talijansko gospodarstvo ove godine pasti osam posto.

Napominju ipak da bi pad mogao biti i blaži budući da bi pandemija mogla biti suzbijena u drugoj polovini godine, što će rezultirati snažnim oporavkom u 2021. godini. U slučaju drugog vala zaraze i opetovanog uvođenja mjera blokade, gospodarske će procjene biti lošije i u ovoj i u idućoj godini, upozoravaju u Fitchu.

Talijanski bruto dug opće države iskazan udjelom u BDP-u porast će do kraja godine na 156 posto, procjenjuju u Fitchu, napominjući da je trenutni medijan za zemlje s kreditnim rejtingom BBB 36 posto.

Stabilizacija u srednjem roku

Prema temeljnom Fitchovom scenariju dinamike rasta duga, udjel u BDP-u “tek će se stabilizirati na tim vrlo visokim razinama u srednjem roku, naglašavajući rizike održivosti duga”, prenosi CNBC.

Podsjetimo, Italija je među najzaduženijim državama svijeta, uz Grčku i Japan, ali spada i među zemlje najteže pogođene pandemijom koronavirusa. Kako bi suzbio zarazu, Rim je zatvorio većinu gospodarskih aktivnosti, posebno na gospodarski ključnom sjeveru zemlje. Time je pandemija samo dodatno zakomplicirala ionako teški položaj talijanskog gospodarstva.

Naime, Fitch je podsjetio da je prošle godine realni rast BDP-a iznosio svega 0,3 posto, dodavši da gospodarstvo u suštini stagnira već dvije godine. Reagirajući na sniženje rejtinga, ministarstvo gospodarstva navelo je u priopćenju u utorak navečer da je ministar Roberto Gualtieri „primio na znanje današnju odluku agencije Fitch“.

U izjavi za novinsku agenciju Ansa ministar je istaknuo kako Fitchiva odluka nije uzela u obzir odluke Europske unije i njezinih institucija. “Posebice, strateška orijentacija Europske središnje banke ne čini se adekvatno vrednovana”, naglasio je Gualtieri.

Pogoršanje državnih financija koje je u izvješću navedeno kao razlog za sniženje “u cijelosti je prouzročio egzogeni i vremenski ograničeni faktor”, odnosno novi koronavirus, ističe se u priopćenju. “Druge su agencije zapravo bile opreznije”, primjećuju u talijanskom ministarstvu, ističući da su „temelji talijanskog gospodarstva i javnih financija i dalje solidni“.

Komentirajte prvi

New Report

Close