Talijani ulaze u vlasničku strukturu Lenca, cijena dionice poskočila 24 posto

Autor: Tomislav Pili , 16. svibanj 2018. u 22:00
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Brodograđevni div iz Napulja objavio udjele u riječkom škveru.

Dionica Viktora Lenca u srijedu je postala zvijezda dana na Zagrebačkoj burzi uzletjevši nakon objave da talijanski Palumbo ulazi u vlasničku strukturu čime je izgledno značajno preslagivanje dioničara riječkog remontnog brodogradilišta. Cijena je završetkom trgovanja skočila 16,5 posto na 11,30 kuna, a prijepodne dosegla je čak 12 kuna što je 24 posto više nego u utorak. Navalu investitora izazvala je objava kojom je brodograđevna kompanija Palumbo Group iz Napulja otkrila da je 9. svibnja prešla prag od pet posto kupnjom 839.490 dionica Lenca. Kupnjom dodatnih 759.064 dionica Palumbo je 11. svibnja prešao prag i od 10 posto.

Razriješena misterija

Time je razriješena misterija tko već danima preuzima dionice od dva najveća dioničara, zadarske Tankerske plovidbe i pulskog Uljanika i “krca” ih na skrbničkom računu u investicijskoj kući Interkapital vrijednosni papiri. Prema podacima portala Moje dionice, taj je skrbnički račun prvi puta osvanuo 27. travnja među 10 najvećih dioničara. Trenutno talijanski škver na skrbničkom računu drži 14,14 posto dionica. Od 17. travnja naovamo Tankerska plovidba pala je s 36,55 posto udjela na 27,04 posto dok je Uljanik smanjio udjel s 34,65 posto na 25,15 posto. Mario Pavić, predsjednik Uprave zadarskog brodara ističe kako su prodajom “popravili likvidnost, a pritom zajedno s Uljanikom zadržali kontrolni udio”. “Za pravu cijenu voljni smo prodati i ostatak dionica”, kaže Pavić.

Prilika za sinergiju

Iz Uljanika tvrde da je prodaja motivirana stjecanjem likvidnosti. “Budući da sadašnji većinski vlasnici i dalje kontroliraju više od polovice ukupnog broja dionica, strateško opredjeljenje Uljanika, a vjerujemo i ostalih ključnih dioničara, jest trajna briga o očuvanju samostalnog i tržištu prepoznatljivog Brodogradilišta Viktor Lenac i njegove osnovne djelatnosti”, poručuju iz Pule.

 

24 posto

skočila je prijepodne cijena dionice Lenca

U Rijeci sa simpatijama gledaju na novog dioničara. “Interes investitora iz branše svakako ima dodatnu težinu s obzirom da oni prepoznaju i stavljaju u ispravan kontekst sve dimenzije našeg poslovanja”, kazao je predsjednik Uprave Aljoša Pavelin. “Ulazak Palumba u vlasničku strukturu Lenca bi mogao značiti priliku da se stvori i aktivira poprilična sinergija u smislu združivanja kompetencija, boljeg iskorištavanja proizvodnih kapaciteta, učinkovitije logistike. No, ono najvažnije je mogućnost spajanja dviju respektabilnih baza klijenata, čime bi puno dobili i klijenti i obje kompanije”, smatra Pavelin.

Komentirajte prvi

New Report

Close