Talijanski cirkus izazvao bijeg iz dionica kao nakon Brexita

Autor: Tomislav Pili , 27. svibanj 2018. u 22:01
Sve više napada/FOTOLIA

Italija je epicentar rizika u Europi zbog svoje veličine, populističkih politika i golemog duga.

Zabrinutost da nova talijanska vlada populističkih stranaka neće odoljeti "sirenskom zovu" proračunske potrošnje i opet uzdrmati eurozonu dovela je do najvećeg tjednog odljeva iz zapadnoeuropskih dioničkih fondova u dvije godine.

Prema podacima EPFR-a, u tjedan dana do 24. svibnja iz dioničkih fondova "pobjeglo" je 2,6 milijardi dolara.

Strah od 'vlade promjena'
"Nastradali" su i obveznički fondovi iz kojih je otišlo 1,8 milijardi dolara. Ukupno, povučenih 4,4 milijarde dolara najveći je ulagački bijeg od srpnja 2016. kada je "isparilo" 6,1 milijardu dolara zbog šokantne britanske odluke o napuštanju Europske unije. Podsjetimo, mandatar za sastav vlade u Rimu Giuseppe Conte najavio je da će njegova vlada biti "vlada promjena" koja se neće libiti povećati proračunsku potrošnju.

"Investitori odustaju zbog ekstremnijih naslova i politika koje je najavila koalicija Lige i Pokreta pet zvijezda", izjavio je za Financial Times Nigel Jenkins, partner u tvrtki Payden & Rygel. S obzirom da je Italija treće gospodarstvo eurozone, skepsa investitora je razumljiva. Tijekom proteklog tjedna europski indeks STOXX 600 oslabio je više od jedan posto dok je indeks Milanske burze FTSE MIB oslabio 4,4 posto. Istovremeno je prinos na 10-godišnju talijansku državnu obveznicu porastao s 2,1 na 2,4 posto. 

Nevolje dolaze 2019. 
Iz talijanskih dioničkih fondova investitori su povukli rekordnih 387 milijuna dolara dok je iz obvezničkih fondova povučen 21 milijun dolara. "Italija je epicentar rizika u Europi zbog svoje veličine, populističkih politika i golemog duga", ocjenjuju analitičari Bank of America Merrill Lynch.

" Nevolje mogu doći 2019. kada će se zagrijati rasprava oko proračuna, a neće biti sigurnosne mreže programa otkupa obveznica Europske središnje banke", stoji u analizi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close