Potres na tržištu: Banke na klijente prebacuju ‘cijenu populizma’

Autor: Tomislav Pili , 07. listopad 2018. u 14:30
U drugom kvartalu banke su u prosjeku izgubile 40 baznih bodova na adekvatnosti kapitala/REUTERS

Ako prinosi na obveznice nastave rasti, prije ili kasnije porast će cijena kreditiranja, upozoravaju bankari.

Porast prinosa na talijanske državne obveznice zbog vladinih planova o povećanju proračunske potrošnje odražava se i na troškove zaduživanja i kapitalnu adekvatnost banaka koje razmatraju da zbog toga povise kamatne stope za klijente.

Kako podsjeća Reuters, tijekom vrhunca europske dužničke krize 2011. i 2012. tamošnje banke "uskočile" su umjesto stranih ulagača kao glavni kupci državnih obveznica. "Podmetanje leđa" rezultiralo je da državne obveznice čine 10 posto ukupne imovine talijanskih banaka.

Iz tog su razloga banke osjetljive na rast troškova zaduživanja države. Analitičari tvrde da su banke u drugom tromjesečju izgubile u prosjeku 40 baznih bodova na adekvatnosti kapitala zbog povećanja razlike u prinosu između referentnih njemačkih i talijanskih državnih obveznica. U trećem kvartalu izgubljeno je dodatnih osam baznih bodova.

 

300 baznih

bodova razlika je u prinosu njemačke i talijanske obveznice

Za ilustraciju, sredinom svibnja razlika je iznosila 130 baznih bodova, a prošlog se tjedna, po objavi da će deficit u 2019. skočiti na 2,4 posto, raširila se na 300 baznih bodova.Rast iznad 400 baznih bodova prisilio bi dio banaka na dokapitalizaciju, tvrdi predsjednik udruge valutnih trgovaca Luigi Belluti. Erozijom kapitala najteže je u drugom kvartalu bila pogođena treća banka po veličini, Banco BPM.

No, zakomplicirana je situacija i u Monte dei Paschi di Siena, spašenoj prošle godine. Banke su do sada na klijente prenijele svega petinu od stotinu baznih bodova povećanja prinosa, no uskoro bi mogle i više.

"Ako razlika u prinosu nastavi rasti, prije ili kasnije morat ćemo povećati cijenu kreditiranja", izjavio je za Reuters jedan bankar koji je želio ostati anoniman. Pritisak će ojačati iduće godine. Naime, talijanske banke morat će početi otplaćivati novac koji je plasirala Europska središnja banka (ECB) u sklopu NSFR operacija. Čak i prije recentnog povećanja prinosa, rejtinška agencija Moody's upozorila je da će se talijanske banke suočiti s rastom troškova zaduživanja zbog otplate ECB-ovih sredstava.  

Komentirajte prvi

New Report

Close