Svjetska banka predviđa nam 2,6% rasta u 2020.

Autor: Ana Blašković , 09. siječanj 2020. u 22:00
Prognoza za 2019. izjednačena s očekivanjima HNB-a i EK/Shutterstock

Napredak u strukturnim reformama ključan za rasta privatnih ulaganja u srednjem roku, kaže SB.

Hrvatsko gospodarstvo porast će 2,6 posto u 2020., a godinu iza toga usporiti na 2,4 posto, prognozira Svjetska banka Izvješću o svjetskim izgledima.

Istovremeno, očekivani performans domaće ekonomije u 2019. podignut je 0,4 boda na 2,9 posto čime se zapravo izjednačio s procjenama Europske komisije i Hrvatske narodne banke (oko 3%). Dok je aktualno očekivanje za Hrvatsku u ovoj godini blago optimističnije (+0,1 bod) u odnosu na ono objavljeno prije pola godine, Washington regiji srednje Europe predviđa usporavanje na 3,4 posto zahvaljujući slabijim potporama fiskalne politike i njihovom utjecaju na osobnu potrošnju te demografskim pritiscima. 

Reforme i EU fondovi
U ekonomijama u nastajanju u Europi i srednjoj Aziji, među koje Svjetska banka uključuje i Hrvatsku, rast bi u 2020. trebao dosegnuti 2,6 posto pod uvjetom stabilizacije cijena sirovina, rasta u eurozoni te oporavka u Turskoj i Rusiji.  "U srednjoj Europi skok osobne potrošnje početkom 2019. zbog rasta realnih plaća i proračunskih transfera omogućio je rast iznad potencijalnog.

 

2,5 posto

rasta BDP-a prognoza je globalnoj ekonomiji

Na Zapadnom Balkanu smanjenje javnih investicija na Kosovu, proizvodnje u Srbiji te rasta izvoza u Albaniji i Srbiji doprinijeli su usporavanju rasta u prošloj godini prema 3,2 posto", navodi se u izvješću.  "Napredak u provođenju strukturnih reformi je ključan za potporu rasta privatnih ulaganja u srednjem roku. Rast u regiji visoko je ovisan o kontinuiranoj apsorpciji sredstava iz europskih strukturnih fondova", ističe Svjetska banka. Zapadnom Balkanu prognozira se 3,6 posto rasta pod uvjetom zadržavanja političke sigurnosti, iako bi posljedice razornih potresa koji su nedavno pogodili Albaniju mogle pritisnuti tu prognozu. 

Krhki rast
Ekonomije u nastajanju srednje Europe (i središnje Azije) mogle bi biti pogođene u slučaju usporavanja rasta njihovih velikih trgovinskih partnera, ponajviše zemalja eurozone, a korekcije naniže mogu se očekivati i u slučaju geopolitičkih previranja, političke neizvjesnosti te volatilnih financijskih tržišta. 

Svjetska banka neznatno je povisila prognoze svjetskog rasta na 2,5 posto, s 2,4 posto u 2019., zbog postupnog oporavka investicija i trgovine, ali upozorava da prevladavaju negativni rizici.

Komentirajte prvi

New Report

Close