HNB upozorio: Građanima prijeti gubitak novca

Autor: Ana Blašković , 22. siječanj 2021. u 10:28
Boris Vujčić, guverner HNB-a/ROBERT ANIĆ/PIXSELL

Upozorenje je jasno – onima koji se odluče na takve zajmove prijeti gubitak novca i prije potpisivanja ugovora, lihvarske kamate suprotne zakonu, krađa osobnih podataka i posljedične prevare.

Da je kriza poput potresa nekome prilika za brzu zaradu na tuđoj nevolji sve je više primjera iz Petrinje i okolice. Osim prekupaca koji operiraju po terenu i nude “zbrinjavanje” stoke ispod cijene, pojavila se nova nepogoda – sumnjivi kreditori.

O njima, u ovom slučaju, saznanja ima Hrvatska narodna banka koja je javno upozorila da se građanima s tog područja nude neregulirani zajmovi putem društvenih mreža.

“Oni predstavljaju zaduživanje povećanog rizika kod kojeg su uvjeti i cijena vrlo često znatno nepovoljniji za korisnike kredita od uvjeta iz ponude reguliranih kreditora”, poručuje regulator.

Navode da ih prati nejasan identitet kreditora, nemarno sastavljena ponuda koja “ostavlja dojam lošeg prijevoda na hrvatski” bez potpunih informacija uobičajenih za ponude kreditnih proizvoda ili pojedinosti ugovora, a u slučaju kad se zatraže dodatne informacije ponuditelj izbjegava dati precizan odgovor.

Upozorenje je jasno – onima koji se odluče na takve zajmove prijeti gubitak novca i prije potpisivanja ugovora, lihvarske kamate suprotne zakonu, krađa osobnih podataka i posljedične prevare.

Sumnjivih “kredita s bandera” zadnjih godina sve je manje, no iznimka su oni do 1500 kuna koji se legalno mogu podignuti izvan banaka.

U tom slučaju Zakon o zaštiti potrošača zahtijeva informiranje klijenta o nazivu, adresi i matičnom broju trgovca, osnovnim obilježjima i ukupnoj cijeni, kao i ključnim odredbama ugovora, načinu rješavanja spora i pravu na jednostrani raskid.

Za sve iznose iznad toga jedini legalni kreditori građana su banke. Premda ni njih često ne prati sjajna reputacija ipak su strogo nadzirane.

Njihova je obveza potrošaču uručiti Europski standardizirani informativni obrazac s podacima o glavnim obilježjima kredita, kamatnoj stopi i troškovima, učestalosti i broju uplata, kao i simulaciji u slučaju nepovoljnoga kretanja tečaja za 20% ako je kredit u valuti ili vezan valutnom klauzulom.

Komentirajte prvi

New Report

Close