Stranim investicijama u Hrvatskoj prošle godine otvoreno 1.778 novih radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr , 02. lipanj 2017. u 15:03
Foto: Thinkstock

Najveći interes za ulaganje u Hrvatsku imali su investitori iz Njemačke, Švicarske te SAD-a.

Europa je u 2016. godini ostvarila rekordan broj izravnih stranih ulaganja s ukupno 5.845 investicija, što je rast od 15 posto u odnosu na godinu prije. Rezultati godišnjeg istraživanja revizorsko-konzultantske tvrtke EY o atraktivnosti ulaganja u Europu također pokazuju kako su izravne strane investicije u 2016. osigurale otvaranje 259.673 novih radnih mjesta diljem Europe, što je rast od 19 posto u odnosu na 2015. godinu.

Protekle je godine i Hrvatska po broju stranih investicija zabilježila blagi rast, a provedene su ukupno 34, za razliku od godine ranije kada su ostvarene dvije manje. Unatoč rastu broja stranih investicija zabilježen je blagi pad u broju otvorenih novih radnih mjesta. Prošle je godine zahvaljujući stranim investicijama u Hrvatskoj otvoreno 1.778 novih radnih mjesta, dok je godinu ranije ta brojka iznosila 2.086.

Tauno Olju, partner u Odjelu savjetovanja u EY-u Hrvatska komentira: „Zadnjih nekoliko godina Hrvatska bilježi porast stranih investicija i ovaj uzlazni trend nastavljen je i lani. Pozitivno je i što se većina prošlogodišnjih investicija odnosi na potpuno nova ulaganja i projekte u proizvodnom sektoru.“

Najveći interes za ulaganje u Hrvatsku imali su investitori iz Njemačke, Švicarske te SAD-a. Uz po četiri investicije iz navedenih zemalja, na listi slijede Kina i Indija s po dvije investicije, koliko ih je ostvareno i iz Italije, Slovenije te Velike Britanije. Najviše radnih mjesta, njih ukupno 984, osigurale su investicije iz SAD-a (502), Italije (500) i Francuske (300). Od ukupnog broja stranih investicija, njih čak 24 se smatraju potpuno novim ulaganjem u Hrvatsku, dok je njih 10 vezano uz ekspanziju postojećeg poslovanja. Najveći broj investicija zabilježen je u sektoru proizvodnje (24), gdje je otvoren i najveći broj radnih mjesta, njih čak 1.435.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka prednjače po broju stranih investicija

Tri europske zemlje koje su protekle godine privukle najviše stranih ulaganja, čak 51 posto od ukupnog broja, su Velika Britanija s 1.144 projekata, Njemačka s 1.063 projekta te Francuska sa 779 projekata. Među navedenim državama Francuska je imala najveći porast broja investicija, i to 30 posto u odnosu na godinu ranije. Poljska je s ostvarenih 256 stranih ulaganja, što čini porast od 21 posto naspram 2015. godine, prva zemlja iz središnje Europe koja je ušla u top pet zemalja prema broju investicija.

Po broju investicija među top 20 zemalja najveći rast su zabilježile Švedska (76%), Italija (62%) i Republika Češka (57%), dok su pad broja projekata zabilježile samo Nizozemska (-5%), Belgija (-5%) i Švicarska (-2%).

Istraživanje je pokazalo kako najveći rast u kategoriji otvaranja novih radnih mjesta bilježi područje srednje i istočne Europe. Ukrajina i Moldavija imale su izrazit rast u toj kategoriji od 435 i 220 posto, a ukupno gledajući po broju radnih mjesta vodeće zemlje su Velika Britanija s 43.165 te Poljska s 22.074 novih radnih mjesta koja su otvorena samo protekle godine zahvaljujući stranim ulaganjima.

Po broju pojedinačnih investicija, kompanije iz SAD-a su i dalje najveći investitori u Europu te su 2016. godine povećali broj ulaganja za 10 posto. Ipak, europske kompanije zajedno najveći su izvor prekograničnih investicija u Europi (56%), a predvodnice su njemačke (651 projekt), francuske (346 projekata) i britanske kompanije (335 projekata). Provedeno istraživanje pokazalo je i porast ulaganja kompanija iz Kine, koje su u prošloj godini provele 297 projekata, što je porast za 25 posto u odnosu na ulaganja te zemlje godinu ranije.

London, Pariz i Berlin najatraktivniji gradovi u Europi

Što se tiče ocjene najatraktivnijih gradova prvo mjesto i dalje zauzima London, iako je njegova popularnost pala za 20 posto u odnosu na 2015. godinu. Engleski glavni grad je u 2016. godini privukao čak 40 posto svih investicija u Velikoj Britaniji, čime bi na ljestvici ukupnog broja investicija među zemljama zauzeo četvrto mjesto, ispred Španjolske i Poljske. Prema mišljenju investitora koji su sudjelovali u istraživanju tvrtke EY na drugom i trećem mjestu po privlačnosti nalaze se Pariz i Berlin. 

Komentirajte prvi

New Report

Close