Stopa rasta stambenih kredita prešla 10 posto, u lipnju prekinut pad ‘gotovinaca’

Autor: Tomislav Pili , 03. kolovoz 2021. u 22:00
U odnosu na prethodni mjesec, ukupni krediti porasli su 0,7 posto/DUBRAVKA PETRIĆ/PIXSELL

Godišnja stopa rasta stambenih kredita ubrzala je sa 9,7 na 10,1 posto što odražava novi krug subvencioniranja.

Kreditna aktivnost domaćih banaka primjetno ubrzava, pokazuju podaci središnje banke na koje su se osvrnuli analitičari Raiffeisen banke.

Naime, ukupni krediti stanovništvu krajem lipnja dosegnuli su 138,9 milijardi kuna, što je za oko milijardu kuna više nego krajem svibnja, a rast za 4,2 milijarde kuna u odnosu na lipanj prošle godine, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Nominalna stopa 3,2 posto

To je blagi rast od 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je godišnja nominalna stopa porasla na 3,2 posto u odnosu na 2,7 posto iz svibnja, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na podatke središnje banke. Ističu i kako je udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu krajem lipnja, kao i prethodnog mjeseca, iznosio 55 posto.

Ukupna potraživanja na osnovu kredita prema sektoru stanovništva krajem lipnja su porasla 1,9 posto ili 2,7 milijardi kuna od početka godine, navode analitičari RBA.

200

milijuna kuna povećan je iznos gotovinskih nenamjenskih kredita

Podaci središnje banke na osnovi transakcija pokazuju da su krediti stanovništvu na mjesečnoj razini porasli za 1,2 milijarde kuna ili za 0,9 posto, “uz i nadalje snažan rast stambenih kredita (milijardu kuna ili 1,5 posto) koji odražava učinak novoga kruga državnog programa subvencioniranja, a rasli su i gotovinski nenamjenski krediti (200 milijuna kuna ili 0,4 posto)”.

Pritom se godišnja stopa rasta kredita stanovništvu ubrzala s 3,5 posto na 4 posto, pri čemu se rast stambenih kredita ubrzao s 9,7 posto na 10,1 posto, a gotovinski su nenamjenski krediti, nakon višemjesečnog razdoblja tijekom kojega su bilježili pad na godišnjoj razini, u lipnju ostvarili pozitivnu godišnju stopu promjene (0,2 posto), ističu analitičari u komentaru monetarnih kretanja za lipanj ove godine.

Pojačano ulaganje

Inače, podaci središnje banke na osnovu transakcija pokazuju promjene iz kojih su isključeni učinci promjene tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpisa kredita, što uključuje i prodaje kredita u visini ispravka njihove vrijednosti.

Analitičari RBA zamjećuju kako je i u lipnju primjetan trend pojačanog ulaganja kućanstva u nekretnine s obzirom na nesigurnost te primjetno niže prinose koje mogu ostvariti na ulaganja u financijsku imovinu.

“Kućanstva se i dalje namjenski zadužuju te se nominalna godišnja stopa rasta stambenih kredita i dalje približava dvoznamenkastoj brojci.

Uz potrošački optimizam, pozitivne tržišne trendove te otvaranje gospodarstva uslijed popuštanja epidemioloških mjera primjetan je rast potražnje za gotovinskim kreditima, te uz postojani rast stambenih kredita očekuje se kako će ukupni krediti stanovništvu porasti do razine od 5 posto godišnje”, zaključuju analitičari RBA u komentaru podataka središnje banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close