Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Što donosi Hanfin godišnji izvještaj o korporativnom upravljanju?

Raste broj revizijskih odbora, bolje politike primitaka, prostor za napredak nužan u porastu žena u upravama i nadzorn…
Sadržaj omogućila Hanfa
15. prosinac 2022. u 22:00

Hanfa je ovog prosinca objavila Godišnji izvještaj o korporativnom upravljanju za 2021. godinu. U njemu se analiziraju dobiveni podaci koje je Hanfa prikupila od kompanija sa svih tržišta Zagrebačke burze kako bi ih usporedila sa načelima Kodeksa korporativnog upravljanja koje određuju zlatne standarde korporativnog upravljanja.

Podsjetimo, samo izvještavanje o korporativnom upravljanju početni je okvir dobilo 2007. kada su Hanfa i Zagrebačka burza usvojile prvi Kodeks korporativnog upravljanja namijenjen društvima čije su dionice uvrštene na uređeno tržište kapitala u Hrvatskoj. On se s vremenom mijenjao, a 15. listopada 2019. Zagrebačka burza i Hanfa usvojile su novi Kodeks koji je na hrvatsko tržište kapitala donio najbolju europsku praksu korporativnog upravljanja. Izdvojena područja praćenja dioničkih društava su:

  • neovisnost članova nadzornog odbora
  • neovisnost članova revizijskog odbora
  • ocjena uprave i nadzornog odbora
  • sukob interesa
  • unutarnje kontrole
  • spolna raznolikost
  • politike primitaka
  • ESG izvještavanje

Neovisnost članova nadzornih i revizijskih odbora

Izvještaj za 2021. je pokazao da je općenito najveći napredak vidljiv u rastu broja revizijskih odbora, transparentnosti politike primitaka i ocjeni rada članova uprave i nadzornih odbora dok razina usklađenosti s Kodeksom ne raste kod razine neovisnosti članova nadzornih odbora, a posebno ne u neovisnosti članova revizijskih odbora. U prosjeku je naime samo jedan od četiri člana revizijskog odbora neovisan i time nije ispunjen zahtjev iz Kodeksa korporativnog upravljanja.

Također, u izvještaju se navodi da u posljednje dvije godine nema promjene u broju prijavljenih sukoba interesa kao ni u broju izdavatelja koji su podnijeli prijave. Prema podacima o praksama upravljanja, 59 % izdavatelja u 2021. nije usvojilo interni propis postupanja u slučajevima transakcija s povezanim osobama.

Poticati mehanizme za prijave sukoba interesa

S obzirom na podatke o međusobnoj povezanosti članova uprave i nadzornog odbora, kao i podatke o transakcijama s povezanim osobama te nepostojanje internog propisa postupanja u slučajevima transakcija s povezanim osobama kod više od 50 % izdavatelja, broj prijavljenih sukoba interesa izrazito je malen i dovodi u pitanje djelotvornost upravljanja sukobom interesa i mehanizama kontrole sukoba interesa koje izdavatelji kroz interne propise i djelovanje unutarnje kontrole i nadzornog odbora trebaju osigurati.

U 2021. godini 55 % izdavatelja imalo je ustrojen sustav unutarnje kontrole (53 % izdavatelja u 2020.). Međutim, postojanje sustava unutarnje kontrole i njegova ocjena od strane revizijskog odbora ne osiguravaju sami po sebi djelotvornost i učinkovitost sustava.

Budući da je upravljanje sukobom interesa ukazalo na manjkavosti sustava unutarnje kontrole, izdavatelji bi u nadolazećem razdoblju trebali uložiti dodatne napore kako bi ustrojili djelotvoran i učinkovit sustav unutarnje kontrole. Također jedno od vrlo važnih poglavlja Kodeksa i usklađenosti s Kodeksom je ravnopravna zastupljenost muškaraca i žena u upravnim i nadzornim odborima.

Iako je porastao udio žena u upravama izdavatelja i dalje 65% kompanija na burzi nema niti jednu članicu uprave. Više 70 izdavatelj dionica, odnosno nadzorni odbor izdavatelja dionica, postavio je kao cilj postotak ženskih članova nadzornog odbora i uprave koji se mora ostvariti u sljedećih pet godina, dok preostali izdavatelji koji nisu postavili taj postotak nisu usklađeni sa zahtjevom iz Kodeksa.

Važno nefinancijsko izvještavanje

U dijelu prikaza nefinancijskog izvještavanja, vidljivo je da u tome prednjače izdavatelji na vodećem tržištu Zagrebačke burze gdje sva uvrštena društva objavljuju nefinancijske izvještaje (100% obveznika) dok visoki postotak ESG objava bilježimo i na službenom (83% obveznika) i redovnom tržištu (89% obveznika).

Među izdavateljima koji su objavili nefinancijski izvještaj njih 60 % objavili su pokazatelje i prema Uredbi o taksonomiji. Iako Hanfa prati rad poduzeća koja su izdavatelji na ZSE, može se primijetiti trend povećanja svjesnosti o korisnosti ESG izvještavanja i među poduzećima koja nisu izdavatelji jer društveno odgovorno i održivo poslovanje omogućava lakši pristup kapitalu, suradnju sa poslovnim partnerima i dobavljačima te pozitivnu percepciju klijenata i zajednice.

Cijelo novo izvješće moguće je pročitati na Hanfinim internetskim stranicama.

New Report

Close