Stagnira kreditiranje kompanija u eurozoni

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2023. u 05:11
Foto: Reuters

Kreditiranje kućanstava poraslo je u rujnu ove godine za 0,8 posto, neznatno slabije nego u kolovozu.

Bankovno kreditiranje kompanija u eurozoni gotovo je stagniralo u rujnu, a ponuda novca ponovo je snažno pala, pokazali su podaci Europske središnje banke (ECB), odražavajući pritisak podignutih kamatnih stopa na gospodarstvo. Prilagođeni krediti korporativnom sektoru porasli su u rujnu za samo 0,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, najslabije od kraja 2015. godine i izlaska eurozone iz dužničke krize. U kolovozu uvećani su za 0,7 posto, prenosi Reuters.

Kreditiranje kućanstava poraslo je u rujnu ove godine za 0,8 posto, neznatno slabije nego u kolovozu. Pokazatelj ponude novca M3 ponovo je zabilježio snažan pad, za 1,2 posto, tek neznatno blaže nego u kolovozu kada se smanjio za 1,3 posto, najsnažnije otkada je Europska središnja banka počela objavljivati podatke.

Uži pokazatelj M1, koji obuhvaća samo gotovinu u opticaju i prekonoćne depozite, potonuo je za 9,9 posto, tek neznatno slabije nego u prethodnom mjesecu.

Odvojena anketa Europske središnje banke među vodećim kreditorima pokazala je da u četvrtom tromjesečju ove godine planiraju još više postrožiti standarde odobravanje kredita kompanijama. Navode i da se potražnja za kreditima smanjila što se tumači direktnom posljedicom viših troškova financiranja zbog restriktivne monetarne politike kojom ECB nastoji ohladiti potražnju u borbi s inflacijom.

Europska središnja banka sredinom rujna ponovo je podigla kamatne stope, za četvrtinu postotnog boda, unatoč procjeni da će gospodarstvo u ovoj godini porasti samo 0,7 posto. U četvrtak se održava sjednica Upravnog vijeća ECB-a na kojoj se ne očekuje novo podizanje referentnih kamatnih stopa.

Komentirajte prvi

New Report

Close