Španjolskim bankama zbog rejtinga prijeti omča oko vrata

Autor: Tin Bašić , 01. kolovoz 2013. u 22:01
Član izvršnog odbora ECB-a Joerg Asmussen i španjolski ministar gospodarstva Luis de Guindos/EPA

Smanjenje za samo jednu razinu za Španjolsku bi značilo da bi banke dobile osam milijardi eura manje.

Španjolske banke strahuju od najava da će porasti troškovi financiranja pri Europskoj središnjoj banci (ECB). Naime, samo jedan pad rejtinga od samo jedne agencije za samo jednu razinu jest ono što dijeli banke od financijskog udarca koji bi ECB mogao natjerati na djelovanje. Sličan scenarij prijeti talijanskim i irskim kreditorima.

ECB, naime, promatra četiri rejting agencije, Standard i Poor’s, Moody’s, Fitch, i DBRS, te kada odlučuje o rezovima uzima najviše rejtinge upravo te četiri agencije. Agencija DBRS rangira Španjolsku, Italiju i Irsku više nego ostale agencije, a spuštanje rejtinga za bilo koju od njih automatski znači kazne. Smanjenje za samo jednu razinu za Španjolsku bi značilo da bi tamošnje banke dobile osam milijardi eura manje od ukupno 100 milijardi državnih obveznica koje bi ponudili. Te banke ukupno koriste 235 milijardi eura ECB-ovog novca, a prošle godine koristile su 400 milijardi.

Početkom mjeseca Europska središnja banka je napravila neke prilagodbe i zapravo nametnula bankama kolateral prilikom dobivanja gotovine za refinanciranje. To pak znači, piše Reuters, da se državne obveznice s najvišim rejtingom tretira povoljnije nego prije dok se one dužničke papire s nižim rejtingom jače penalizira. Takva likvidnost do sada je mnogim bankama, koje su zbog problema bile odbačene s međunarodnog tržišta, bila slamka spasa.

Problem u španjolskim i talijanskim bankama mogao bi dodatno ugušiti plasiranje kredita, a time i prolongirati recesiju na jugu eurozone u kojoj već dvije godine vlada izrazito visoka nezaposlenost.

“Očekujem da ovo stvori velike probleme španjolskim bankama. Ovo im je potrebno kao i rupa u glavi”, rekao je Sassan Ghahramani, predsjednik Uprave američkog SGH Macro Advisorsa.

Komentirajte prvi

New Report

Close