S&P: EU bi ‘zelenim’ obveznicama mogla prikupiti 225 milijardi eura

Autor: Poslovni dnevnik , 15. srpanj 2020. u 21:59
Zelene obveznice po sigurnosti će konkurirati njemačkima/SHUTTERSTOCK

Investitori podržavaju plan EU-a o osnivanju 750 milijardi eura vrijednog fonda za oporavak.

Europska unija mogla bi pribaviti trećinu novca za fond za oporavak od koronakrize izdanjem ‘zelenih’ obveznica kako bi privukla ulagače sklone financiranju projekata fokusiranih na zaštitu okoliša, ističe agencija Standard & Poor’s.

Nekoliko globalnih ulagača podržalo je pozive ekoloških aktivista da striktno vode računa o tome da planovi za oporavak budu održivi i da podupiru ciljeve zacrtane Pariškim klimatskim sporazumom.

Investitori podržavaju plan EU-a o osnivanju 750 milijardi eura vrijednog fonda za oporavak, budući da će se financirati izdanjem obveznica koje će po sigurnosti konkurirati njemačkima.

Odluči li EU još izdati ‘zelene’ obveznice, plan će biti još atraktivniji, tvrde ulagači. S&P procjenjuje da bi se izdanjem tih obveznica moglo pribaviti 225 milijardi eura odnosno otprilike trećina ukupnog iznosa.

Procjenu temelje na prošlotjednom prijedlogu EK da se 30 posto novca iz fonda koristi za financiranje klimatski prihvatljivih projekata.

Izdanje europskih obveznica u tako velikom iznosu povećalo bi vrijednost globalnog tržišta ‘zelenih’ obveznica oko 89 posto, ističe S&P. Dodaju da su države širom svijeta do sada izdale ‘zelene’ obveznice ukupne vrijednosti 53 milijarde dolara.

‘Zelene’ obveznice trenutno čine samo 3,7 posto ukupne vrijednosti izdanih obveznica.

“Budu li dostupne, ‘zelene’ sigurne obveznice EU-a mogle bi pomoći ulagačima ali i dužnosnicima da ostvare ciljeve i ‘ozelene’ portfelje i ekonomiju. Ujedno bi potez EU-a ohrabrio privatni sektor da ih i sam počne izdavati”, smatraju u S&P-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close