Solvency II odgođen za dvije godine

Autor: Tin Bašić , 05. listopad 2013. u 11:31
Rok je siječanj 2016./FOTOLIA

Europska komisija pomaknula je rok primjene nove regulative za osiguravatelje.

Europska komisija pomaknula je (re)osiguravateljnoj industriji primjenu nove regulative Solvency II za čak dvije godine.

"Ovim prijedlogom direktive rok usklađivanja nacionalnih zakonodavstava s direktivom pomiče se na 31. siječnja 2015., a početak primjene Solvency II odgađa se na 1. siječnja 2016. godine", stoji u priopćenju Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO). Dosadašnji rok primjene bio je 1. siječnja iduće godine, no EK se odlučila (re)osiguravateljima dati dovoljno vremena za prilagodbu. Solvency II zakonodavni je i regulatorni okvir za industriju (re)osiguranja koji je donesen u svibnju 2009. godine, a čija je primjena već jednom odgođena.

U odnosu na aktualne uvjete u kojima posluje (re)osiguravateljna industrija, ključna promjena je ta što će Solvency II krojiti čvršća pravila i kapitalne zahtjeve, ovisno o profilu rizičnosti svakog (re)osiguravatelja. Utvrđuju se i dvije razine kapitala. Tako minimalno potrebni kapital predstavlja najnižu dopuštenu razinu kapitala, ne smije biti manji od 25 niti veći od 45 posto potrebnog solventnog kapitala pojedinog društva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close