Slovenci prvi na svijetu s licencijom za pretvorbu bitcoina u eure

Autor: Poslovni dnevnik , 11. studeni 2015. u 22:01
Cashila svoju revolucionarnu uslugu još razvija/FOTOLIA

Umjesto slanja eura, dolara i drugih valuta, kroz svjetski bankarski sustav putovat će bitcoin kovanice.

Slovenska startup kompanija Cashila prva je u svijetu dobila bankarsku licenciju za pretvorbu digitalne valute bitcoin u eure. Uz pomoć bitcoina Cashila namjerava uvesti konkurenciju SWIFT sustavu. Velika većina novca u svijetu postoji samo u elektronskom obliku, u nulama ili jedinica na bankovnim računima, gotovine je samo nekoliko postotaka, pa bi financijski tijekovi na taj način mogli putovati vrlo brzo, javlja RTV Slovenije. 

Usluge kupcima izvan EU
Ipak, može se dogoditi da normalan, fizički poštanski paket od Ljubljane do Istanbula stigne brže nego transfer sa slovenskog bankovnog računa u Tursku. Između te dvije destinacije stoje globalni sustav SWIFT, zadužen za međubankarsku financijsku komunikaciju, različito radno vrijeme institucija, različite metode za provjeru identiteta i sprečavanje pranja novca, kao i s time povezani troškovi. Dva Slovenca, Tim Mitja Žagar i Jani Valjavec, kažu da su pronašli način da se značajno smanje troškovi međunarodnih doznaka, kao i njihovo trajanje. Rješenje je digitalna kriptovaluta bitcoin. Umjesto slanja eura, dolara i drugih valuta, kroz bankarski sustav putovat će bitcoin kovanice, čak i u različitim zemljama gdje ne postoje otvorene podružnice.

Svoju revolucionarnu uslugu još razvijaju, ali činjenica je da je njihova kompanija Cashila trenutno jedino na svijetu s licencijom za obavljanje bankarskih transakcija putem bitcoin kovanica za područje SEPA-e, odnosno jedinstvenog područja platnog prometa u eurima na kojemu se plaća i prima uplate u eurima pod jednakim osnovnim uvjetima. Kovanicu je izdala češka središnja banka i odnosi se na 28 zemalja EU, plus Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švicarsku, Monako i San Marino.

Cashila u praksi omogućava da korisnik koji otvari račun kod Cashile, može biti samozaposlen i davati usluge kupcima izvan Europske unije. Korisnik iz SAD-a zahtijevanu svotu američkih dolara pretvori u bitcoine na lokalnoj burzi i doznači na račun Cashile. Plaćanje se obavlja gotovo odmah, pri čemu kompanija naplati postotak provizije na sve prihode i nula za troškove. Novac pretincom u gotovini kod Cashile upravlja kao stvarnim bankovnim računom. Žagar i Valjavec čak tvrde da za istinske ljubitelje bitcoini u praksi mogu zamijeniti pravi račun kod bankarske institucije. Gotovina omogućava izravan prijenos na bilo koji drugi SEPA bankovni račun, uključujući i plaćanja običnih računa za struju, rate kredita, itd. 

Podružnica u Južnoj Koreji
Usluga je također korisna za državljane trećih zemalja, izvan Europe, koji na daljinu rade za europske kompanije i žele zaradu što je prije moguće u svojoj zemlji. Klijent plaću doznačava na korisnikovu adresu kod Cashile, a potom primatelj bitcoine u matičnoj državi mijenja za lokalnu valutu. Dugoročna vizija uključuje podružnice Cashile u neeuropskim zemaljama i partnerskim kompanijama, pri čemu Slovenci prvu najavljuju u Južnoj Koreji, a potom i u pojedinim afričkim zemljama. 

Suradnja s Amerikancima

Hrvatski bitcoin bankomat u Grčkoj

Jedan od najvećih startup inkubatora u Silicijskoj dolini – Plug and Play Tech Center zainteresiran je za suradnju s hrvatskim bitcoin projektom Bspendom koji je u jeku drame o bankrotu Grčke postavio prvi bitcoin bankomat u toj državi, pisao je Poslovni dnevnik u srpnju ove godine. Vedran Kajić, konzultant za bitcoin i osnivač Bspenda, potvrdio je Poslovnom dnevniku da je primio ponudu za suradnju s kalifornijskim inkubatorom koji je dosad podržao 1200 startupa diljem svijeta i pri tome investirao milijardu dolara. "Iskreno nisam ni znao o kakvom je inkubatoru riječ", rekao je Kajić.

Komentari (4)
Pogledajte sve

bitcoin, ili što bi bosanac rekao: bitKONJ. A da ja okujem kakvu kovanicu i stavim u opticaj? Pa da otkupim žicu od SLO kad je budu makli. 🙂

Da, plakali su pred kamerama- tko će hraniti sve te ljude…a onda kupili megatone žica, i
postavili je ko u konclogorima…

Da li Slovenci primaju za plaćanje i bodljikavu žicu?

New Report

Close