Svijet novca
tržišni uvjeti

Sjena propasti banke SVB nadvila se nad burze

Priča sa Credit Suisseom nešto je drugačija, te su njeni problemi započeli puno ranije.

Poslovni dnevnik
30. ožujak 2023. u 22:00
Foto: Reuters

Protekli mjesec najviše su obilježile najrecentnije vijesti o problemima Credit Suissea i kolapsu nekoliko banaka u Americi uglavnom povezanih sa tech startup scenom i venture capital firmama. Slučaj američke Silicon Valley Bank rezultirao je lošom procjenom rizika uslijed promjene tržišnih uvjeta koji su nastupili s podizanjem kamatnih stopa.

Gubitak povjerenja

Banka je krivo procijenila utjecaj viših kamata i zahtjeve klijenata za višim prinosima što je dovelo do pada vrijednosti imovine koju je imala u portfelju, a koju je bila prisiljena prodavati. Priča sa Credit Suisseom nešto je drugačija, te su njeni problemi započeli puno ranije. Banka je bila umiješana u cijeli niz skandala, od lošeg upravljanja sredstvima klijenata, optužbama za pranje novca, prevarama klijenata od strane zaposlenika banke do velikih gubitaka nakon propasti investicijskih fondova Archegos i Greensill Capital. Sve navedeno rezultiralo je potpunim gubitkom povjerenja kod klijenata, naglim povlačenjem sredstava te konačnom intervencijom države i preuzimanjem od strane konkurentske banke UBS-a. Tržišta su reagirala vrlo brzo, a najveći pad vrijednosti zabilježio je financijski sektor gdje su gotovo sve vodeće banke u EU i SAD-u izgubile na vrijednosti. Inflacija u eurozoni u veljači blago je usporila na 8,5% što je i dalje vrlo visoka razina i daleko od ciljane razine od 2%. Podatak o inflaciji samo je potvrdio očekivanja investitora o daljnjem povećanju kamatnih stopa od strane ECB-a za dodatnih 0,5% na 3,5% što je i potvrđeno nešto kasnije sredinom mjeseca. Iako se zbog problema koje su zadesile banke u Americi špekuliralo da bi FED mogao bitno usporiti s novim podizanjem kamata, FED je ipak nastavio s podizanjem za dodatnih 0,25%. Američki dionički indeksi u ožujku su izgubili na vrijednosti, a najveći je pritisak bio na tehnološkom sektoru prvenstveno zbog poveznice sa kolapsom SVB. Tehnološki NASDAQ izgubio je na vrijednosti 8,6%, S&P 500 7,5%, dok je Dow Jonesu vrijednost smanjena za 3%. Europska dionička tržišta pokazala su se mnogo otpornija te su zabilježila rast vrijednosti. Njemački DAX ojačao je za 8,7%, francuski CAC 40 za čak 11,5%, dok je britanski FTSE porastao 2,5%.

Domaći rezultati

Domaće tržište kapitala obilježile su objave rezultata kompanija za 2022. Rezultati su bili uvelike pod utjecajem visokih inflacijskih pritisaka i makroekonomskih neizvjesnosti. U takvom okruženju visokih troškova kompanije su pokušale prenijeti dio troška na krajnje korisnike/potrošače, međutim operativne troškove bilo je teško nadoknaditi te su većini kompanija profitne marže bile u padu. Kompanije u turističkom sektoru uspjele su nadmašiti rezultate u odnosu na 2019. na prihodovnoj strani. Međutim, po broju noćenja i operativnoj dobiti rezultati su i dalje ispod razine iz 2019.

Velik interes

za narodnom obveznicom reflektirao se djelomično i na Zagrebačku burzu, pa je CROBEX u ožujku porastao 12%

Ožujak na Zagrebačkoj burzi obilježilo je i prvo izdanje tzv. narodnih obveznica koje je polučilo veliki interes domaćih investitora koji su obveznicu iskoristili prevenstveno kao supstitut za depozitnu štednju. Velik interes za narodnom obveznicom reflektirao se djelomično i na Zagrebačku burzu i interes malih ulagača. CROBEX je u ožujku porastao za gotovo 12%, a najveći interes ulagača zabilježile su dionice Zagrebačke banke, Spana, Hrvatskog telekoma i Atlantske plovidbe.

Brokeri Interkapitala

New Report

Close