Sječa direktora prvi je veliki potez novog šefa UniCredita

Autor: Tomislav Pili , 13. svibanj 2021. u 10:52
Andrea Orcel obećao je jednostavniju organizaciju banke/Reuters

Umjesto 27, novi izvršni odbor imat će 15 članova, a nove (stare) šefove dobila su četiri ključna tržišta.

Prvi veliki potez novog izvršnog direktora UniCredita pojednostavljivanje je menadžerske strukture talijanskog bankovnog diva.

Andrea Orcel osnovao je novu skupinu od 15 članova izvršnog odbora koja će zamijeniti postojeći odbor izvršnih direktora od čak 27 članova, priopćio je UniCredit.

Izravno odgovoraju šefu

Broj internih odbora bit će smanjen sa 44 na 15 do 20. Tržišta Italije, Njemačke, srednje te istočne Europe sada će činiti ključna zemljopisna područja čiji će čelnici izravno odgovorati Orcelu.

Za UniCredit izuzetno važno matično tržište vodit će Niccolò Ubertalli, veteran UniCredita koji je do sada bio jedan od direktora za srednju i istočnu Europu. Poslovanje u Njemačkoj nadgledat će i dalje sadašnji šef Michael Diederich.

Tržište srednje Europe koje čine Austrija, Češka, Slovačka, Mađarska i Slovenija vodit će Gianfranco Bisagni, dosadašnji direktor za srednju i istočnu Europu. Istočnoeuropsko tržište – koje uz Hrvatsku čine još i BiH, Bugarska, Rumunjska i Srbija – vodit će Teodora Petkova, sadašnja šefica bugarske podružnice UniCredita. U priopćenju se navodi da će Bisagni i Petkova usko surađivati.

Kreće u preuzimanja

“Obećao sam manje složenu, pojednostavljenu organizaciju”, izjavio je Orcel. Podsjetimo, Andrea Orcel naslijedio je francuskog bankara Jean-Pierre Mustiera koji je izgubio povjerenje upravnog odbora oko pitanja poslovne strategije.

Mustier se fokusirao na sanaciju bilance i ojačavanje kapitalnih rezervi, pa je izgubio iz vida važnost prekogranične konsolidacije europskog bankovnog sektora, smatrao je odbor.

Orcelovo imenovanje stoga signalizira novo doba ekspanzije UniCredita, tim više jer je prošlog tjedna izjavio kako razmatra povećati profitabilnost banke kroz spajanja i preuzimanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close