Šef UniCredita ostao bez posla zbog dva važna problema

Autor: Tomislav Pili , 04. prosinac 2020. u 07:30
Jean-Pierre Mustier/REUTERS

Predsjednik UniCredita Pier Carlo Padoan zahtijevao je da banka udvostruči svoj udjel na talijanskom tržištu, tvrde upućeni izvori.

Sukob s upravnim odborom oko politike spajanja UniCredita s nekim od konkurenata rezultirao je najavom odlaska Jean-Pierre Mustiera, jednog od rijetkih stranaca na čelu neke velike talijanske kompanije i koji je u posljednje četiri godine preobrazio jedinu talijansku globalno značajnu banku.

Pod palicom ovog francuskog bankara UniCredit je prodao poslovanje vrijedno 15 milijardi eura, dokapitalizirao se s 13 milijardi eura izdavanjem novih dionica te se riješio više od 50 milijardi eura loših kredita.

Teret od 80 milijardi eura

Kada je postao šef banke, UniCredit je nosio teret od 80 milijardi eura loših kredita, pa su mnogi govorili kako je Mustier prihvatio najteži bankarski posao u Europi. Kako piše Financial Times, Mustier je smatrao kako banka mora međunarodno rasti te je javno odbijao da UniCredit preuzima banke u Italiji.

40

posto gubitka bilježe UniCreditove dionice za 2020., dok je STOXX 600 indeks banaka u minusu 21 posto

Dok je takvo razmišljanje nailazilo na odobravanje inozemnih dioničara banke, unutar upravnog odbora nije najbolje dočekano. S talijanskim direktorima u većini koji smatraju da je prioritet zaštita radnih mjesta i zadržavanje poslovnica, odbor nije odobravao Mustierove poteze. K tome, prodaju podružnica Pioneer i Fineco smatrali su rasprodajom „obiteljskog srebra“.

Nakon nekoliko mjeseci tenzija, videokonferencija održana prošle nedjelje navečer pokazala je kako novi predsjednik UniCredita Pier Carlo Padoan ima drugačiju viziju budućnosti banke.

Taj bivši talijanski ministar financija kazao je Mustieru kako bi, umjesto da u inozemstvu traži mete i reže troškove, UniCredit trebao udvostručiti svoj udjel na talijanskom tržištu.

„Bilo je jasno da su razlike nepomirljive. Nijedna strana nije bila volja razmotriti drugo stajalište“, kazao je FT-u sudionik tog sastanka koji je želio ostati anoniman.

Razrješenje sukoba

Razrješenje ovog sukoba moglo je biti samo jedno – odbor je izvijestio Mustiera da je angažirao tvrtku Spencer Stuart za potragu za novim izvršnim direktorom.

U ponedjeljak navečer sadašnji šef oglasio se priopćenjem u kojem je najavio da neće tražiti novi mandat nakon što mu u travnju 2021. istekne sadašnji. U utorak su UniCreditove dionice oslabile 8 posto, a za ovu godinu bilježe više od 40 posto gubitka.

Za usporedbu, STOXX 600 indeks banaka u 2020. izgubio je 21 posto vrijednosti. Mustierov iznenandni odlazak potaknuo je pitanja u kojem će smjeru UniCredit sada krenuti.

Komentirajte prvi

New Report

Close