Šef UniCredita naljutio je druge talijanske bankare

Autor: Poslovni dnevnik , 16. listopad 2019. u 14:04
Izvršni direktor UniCredita Jean Pierre Mustier/REUTERS

Udruga banaka oštro je kritizirala ‘neodgovornu’ Mustierovu najavu o naplaćivanju naknada.

Talijanska banka UniCredit uvest će negativne kamatne stope, ali samo na depozite veće od milijun eura, kazao je glasnogovornik, ublažavajući početne bančine namjere o prebacivanju dijela troškova na klijente.

Europske banke pokušavaju naći rješenje za smanjene prihode od kreditiranja nakon rujanske odluke Europske središnje banke (ECB) o sniženju kamatnih stopa na depozite još dublje u negativno područje, na 0,5 posto. Izvršni direktor UniCredita Jean Pierre Mustier pozvao je u rujnu ECB u ime Europske bankovne federacije, čiji je predsjedatelj, da ublaži utjecaj negativnih kamatnih stopa na banke, preporučujući uvođenje naknada na depozite.

Prošlog tjedna Mustier je pak izjavio da u UniCreditu rade na mjerama kojima bi prebacili troškove ECB-ovih negativnih kamatnih stopa na klijente s depozitima većim od 100.000 eura. Glasnogovornik talijanske banke je naglasio da će banka uvesti negativne kamatne stope, ali samo klijentima koji na računima drže više od milijun eura. Oni čine manje od 0,1 posto naše baze, naglasio je.

 

0,1 posto

baze štediša UniCredita čine oni s više od milijun eura na računu

"Za depozite… čija bilanca premašuje prag od milijun eura, razmotrit ćemo s klijentima ad hoc mjere kako bi se uvažile iznimne promjene u makroekonomskom okruženju", pojasnio je glasnogovornik UniCredita. Banka im namjerava ponuditi i alternativna rješenja, dodaje. "Kao alternativu, ponudit ćemo ulaganja u investicijske fondove koji ciljaju na pozitivne prinose, i to bez naknada", rekao je glasnogovornik.

Udruge talijanskih banaka oštro su kritizirale "neodgovornu" Mustierovu najavu, a u udruzi potrošača Codacons najavili su da će takve poteze banaka osporavati pred sudom. Talijani su skloni štednji u bankama koja je u kolovozu dosegnula 1,17 bilijuna eura, prema podacima središnje banke. Banke u Italiji mogu naplaćivati kamate na štednju, ali većinom to ne rade kako njihovi klijenti ne bi prešli konkurenciji.

"UniCredit je imao hrabrosti potaknuti raspravu koja se vani već vodi, primjerice u Švicarskoj… ali ne vjerujem da će banke u konačnici zaista naplaćivati negativne kamate", kazao je šef Bance Generali Gian Maria Mossa za La Stampu. UBS je najavio u srpnju da će od studenog u Švicarskoj naplaćivati negativnu kamatu od 0,75 posto klijentima čija štednja premašuje dva milijuna franaka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close