Šef Eurogrupe na odlasku: Treba olabaviti pravila o dugu

Autor: Ana Blašković , 07. srpanj 2020. u 21:59
Predsjednik Eurogrupe Mario Centeno/Reuters

Bruxelles je kao jednu od prvih mjera odgovora na krizu COVID 19 suspendirao primjenu Pakta o stabilnosti i rastu koji penalizira zemlje koje probiju maastriške kriterije.

Predsjednik Eurogrupe Mario Centeno, koji ovog tjedna odlazi s te dužnosti, pozvao je Bruxelles da izbjegne “slijepo” vraćanje europskih pravila o proračunskom manjku i javnom dugu.

U intervjuu Financial Timesu još kratko šef vijeća ministara financija, a uskoro novi guverner portugalske središnje banke poručio je da bi povratak na stara pravila mogao gurnuti eurozonu u novu recesiju.

Smatra da bi vlade trebale iskoristiti pandemiju i pauzirati s normalnim zadovoljavanjem budžetskih limita te ponovno razmisliti o pravilima, uključujući i gornju granicu udjela javnog duga u BDP-u od 60 posto.

“Ono što je važno na fiskalnom frontu Europe u narednim mjesecima i godinama je način na koji ćemo riješiti povratak na primjenu fiskalnih pravila tako da izbjegnemo izazivanje recesije”, rekao je Centeno FT-u.

Javni dug eurone mogao bi porasti do čak 102 posto BDP-a ove godine nakon što su države upumpale milijarde za spas tvrtki i radnih mjesta uzdrmanih epidemijom koronavirusa.

“Ova kriza rezultirat će velikim povećanjima javnog i privatnog duga. Zahtijevat će snažan investicijski zamah. To vrijedi za sve zemlje. Slijepa primjena pravila mogla bi se pokazati nerealna u takvim okolnostima”, kazao je Centeno.

Bruxelles je kao jednu od prvih mjera odgovora na krizu COVID 19 suspendirao primjenu Pakta o stabilnosti i rastu koji penalizira zemlje koje probiju maastriške kriterije.

Komentirajte prvi

New Report

Close