Savjet Hanfe razmatrao nove zakone i regulaciju kriptoimovine

Autor: Poslovni.hr , 30. studeni 2020. u 21:59
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Preuzimanjem EU regulative, Hrvatsku sljedeće godine čeka donošenje četiriju novih zakona.

Savjet Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na jučerašnjoj je sjednici razmatrao najave novih zakona te prijedlog Europske komisije o regulaciji kriptoimovine. Preuzimanjem EU regulative, Hrvatsku sljedeće godine čeka donošenje četiriju novih zakona. To su Zakon o izdavanju pokrivenih obveznice i javnom nadzoru pokrivenih obveznica te Zakon o objavama povezanim s održivosti u sektoru financijskih usluga koji će uvesti obvezu nefinancijskog izvještavanja i informiranja o okolišnim, socijalnim i upravljačkim čimbenicima, važnim za donošenje odluka o ulaganju na tržištu kapitala.

Dolazi i novi Zakon o paneuropskom osobnom mirovinskom proizvodu kako bi se uredio nadzor, sankcije i primjena novog europskom modela dobrovoljne mirovine te Zakon o europskim pružateljima usluga skupnog financiranja koji će u Hrvatskoj prvi put urediti i nadzirati financiranje tvrtki putem crowdfundinga. Savjetu je predstavljen i prijedlog nacrta EU Uredbi o tržištima kripto-imovine (MiCA) te o pokusnom DLT režimu, a obuhvatit će široko područje nadzora.

Regulacija kriptoimovine bi joj trebala donijeti veću pravnu sigurnost, omogućiti bolju povezanost i veću suradnju sa tradicionalnim financijskim tržištima, a posljedično i povećati prisutnost i širenje kriptotržišta, s ciljem da se istovremeno uz poticanje razvoja inovacija osigura zaštita ulagatelja i financijska stabilnost i spriječi širenje financijskog kriminala.

Komentirajte prvi

New Report

Close