Sankcije okončale 20 godina širenja ruskih banaka

Autor: Tomislav Pili , 08. ožujak 2022. u 22:00
Sberbank svoje korijene vuče još od 1841. i uredbe cara Nikolaja I./Reuters

Sberbank se povlači iz srednje i istočne Europe, dok VTB razmatra zatvaranje europskog poslovanja.

Ruske banke koje su donedavno imale globalne ambicije našle su se u borbi za goli opstanak. Kako navodi Financial Times, nakon ruske aneksije Krima 2014. VTB banka odlučila je cijeli kat svog poslovnog tornja u Moskvi namijeniti financiranju ruske vojske.

Prema tvrdnjama upućenih izvora FT-a, strancima je bio zabranjen pristup tom katu. “Uvijek je bilo velike tajnovitosti oko toga što se događa u tom odjelu, ali su svi znali da se njime financira vojno-industrijski kompleks”, kazao je jedan bivši direktor VTB-a.

Gušenje financijskog sustava
Kremlj je 2018. transferirao financiranje obrambenog sektora na manje banke kako bi zaštitio VTB – kao i najveću banku u zemlji, Sberbank – od sankcija. Međutim, nakon invazije na Ukrajinu obje banke našle su se na meti zapadnih sankcija koje ciljaju na gušenje ruskog financijskog sustava.

Sankcije su rezultirale zamrzavanjem imovine VTB-a i izbacivanjem iz platnog sustava SWIFT dok su Sberbanku blokirane transakcije u dolaru. Sankcije su već nanijele štetu – Sberbank je prisiljen povući se iz srednje i istočne Europe, dok VTB razmatra zatvaranje europskog poslovanja.

Njemačke vlasti pozorno prate VTB-ovo poslovanje u Frankfurtu, tvrde upućeni izvori jer bi kaotični odlazak banke mogao stajati njemačku agenciju na osiguranje depozita nekoliko milijardi eura. Dvije državne banke u Europi imaju više od milijun klijenata, a njihovo povlačenje označava kraj 20-godišnje strategije međunarodne ekspanzije.

102

milijuna klijenata broji Sberbank, po čemu je drugi u Europi, nakon Santandera

No, sankcije će još snažnije udariti Sberbank i VTB na domaćem tržištu gdje drže polovicu udjela. Čelni ljudi obje banke pribojavaju se povlačenja depozita štediša te problema za tisuće korporativnih klijenata kojima je otežan pristup deviznim plaćanjima.

No, samo prije dva mjeseca Sberbank je bila druga europska banka po tržišnoj vrijednosti, nakon britanskog HSBC-a. Po broju klijenata i dalje drži drugu poziciju: Sberbank ima 102 milijuna klijenata, a španjolski Santander 148 milijuna.

Prošle godine ruski je bankovni div zabilježio rekordnih 16,6 milijardi dolara neto dobiti. “Nema bankovnog sustava u Rusiji bez Sberbanka”, ističe Ilan Stermer, direktor analize banaka u investicijskoj tvrtki Renaissance Capital.

Korijeni još od 1841.
Sberbank svoje korijene vuče još od 1841. i uredbe cara Nikolaja I. Banka je oduvijek imala bliske veze s Kremljem, a tijekom 90-ih jedina je imala državna jamstva za osiguranje depozita. S obzirom da njezina mreža broji više od 17.000 poslovnica, u mnogim ruralnim dijelovima Rusije jedina je banka na raspolaganju građanima.

Njezin moćni direktor Herman Gref nedavno je pokrenuo digitalnu transformaciju banke željeći je pretvoriti u “ruski Amazon”. No, Grefova ulaganja u tehnologiju nisu po volji dijelu kremaljskih krugova koji smatraju da je primarni zadatak banke isplaćivanje dividende državi.

Poznavatelji situacije ističu kako su sankcije za Grefa osobna tragedija jer mnogo toga što je izgradio u 15 godina na čelu banke bit će uništeno. Međutim, iako Sberbank ima veliki problem, neće nestati, smatra Sergej Aleksašenko, nekadašnji zamjenik guvernera Banke Rusije.

Dok je Sberbank usmjeren na poslovanje s građanstvom, VTB – u kojem država ima 92 posto udjela – ima ulogu državne investicijske banke. Osnovan 1990., temeljni zadatak VTB-a bio je financiranje ruske tranzicijske ekonomije i povezivanje s međunarodnim tržištima kapitala.

Početkom 21. stoljeća banka je krenula u širenje poslovanja s investicijskim bankarstvom u globalnim financijskim središtima i rastućim tržištima.

Legenda kaže da je predsjednik Vladimir Putin odlučio izgraditi VTB u ruskog pandana Deutsche Banku nakon što mu je 2007. Josef Ackermann, tadašnji šef njemačke banke, kazao Rusija nikada neće biti “velika sila” ako neće imati prestižnu investicijsku banku.

Komentirajte prvi

New Report

Close