SAD mora zauzdati rast cijena i plaća, a izbjeći ‘grč’

Autor: Poslovni.hr , 13. srpanj 2022. u 21:59
Foto: pixabay

MMF-a Očekuju 2,3% ove, i svega 1 posto iduće godine.

Bit će to jako teško! Tako je i samo vodstvo Međunarodnog monetarnog fonda ocijenilo izazov pred kojim se našla američka ekonomija i vlast, kojoj su stručnjaci MMF-a poručili da hitno i efikasno zauzda rast plaća i cijena, ali i upozorili da se pritom mora izbjeći presnažan posljedični pad gospodarskih aktivnosti.

Preporuke za ovako delikatan “hod po rubu” Fond je Sjedinjenim Američkim Državama dao nakon završenih konzultacija s tom zemljom u sklopu tzv. članka IV.

Kobna inflacija koja mori cijeli svijet i u ovom je osvrtu glavna tema pa tako vodeći ljudi MMF-a upozoravaju kako rast cijena široke palete proizvoda predstavlja sistemski rizik i za Sjedinjene Američke Države i za svjetsko gospodarstvo.

Tmurna 2023.

Istovremeno, MMF je, posve očekivano, snizio prognoze rasta američkog gospodarstva pa sad umjesto lipanjske procjene o plusu BDP-a od 2,9 posto, u ovoj godini očekuju 2,3 posto. Daleko mizerniji napredak gospodarskih aktivnosti analitičari najavljuju za iduću godinu, za koju u najnovijim procjenama predviđaju svega jedan posto rasta, odnosno 0,7 posto manje nego li su očekivali u lipnju.

“Postrožena monetarna politika trebala bi spustiti stopu inflacije do zadnjeg tromjesečja iduće godine na 1,9 posto, sa 6,6 posto u zadnja tri ovogodišnja mjeseca. To će dodatno zakočiti rast, ali SAD bi trebao izbjeći recesiju”, procjenjuje Međunarodni monetarni fond.

Rast će nezaposlenost

No, kako sve ima svoju cijenu, tako i podizanje razina kamatnih stopa neće proći bez “žrtava”. Jedna od njih će svakako biti slabljenje osobne potrošnje, čiji bi rast, ostvare li se prognoze Fonda, treba splasnuti i izjednačiti se s nulom negdje početkom iduće godine.

“Posustajanje potražnje podići će do druge polovine iduće godine stopu nezaposlenosti na razinu od oko pet posto, što bi trebalo smanjiti plaće”, stoji u analizi.

Komentirajte prvi

New Report

Close