Sa 1,2 milijarde kuna Wiener osiguranje drugo po premijskom prihodu

Autor: Ana Blašković , 29. ožujak 2022. u 22:00
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja/J. Regović/PIXSELL

Članica austrijske VIG grupe predstavila rezultate za 2021. godinu.

Wiener osiguranje, dio austrijske VIG grupe, iza sebe ima dobru godinu: zaračunata bruto premija dosegnula je gotovo 1,2 milijarde kuna, 23 posto više nego prije godinu dana, dok je bruto dobit iznosila 58,9 milijuna kuna.

S takvim brojkama taj osiguratelj zauzeo je drugu tržišnu poziciju s udjelom od 10,96 posto među domaćim igračima po ukupnom premijskom prihodu, isključi li se onaj ostvaren u zemljama EU-a.

Unatoč dobrom početku ove godine, neizvjesnost nose ratna zbivanja na istoku Europe i razmjeri njihovog prelijevanja na hrvatsko gospodarstvo, posredno i osigurateljni sektor.

Strateški segment
Osim po rezultatima u ukupnoj premiji, Wiener je lani skočio na vrh ljestvice po prodaji životnih osiguranja, segmenta koji još uvijek pritisnutog okruženjem niskih kamatnih stopama. U segmentu neživotnih osiguranja premija je porasla 23,3 posto, blago više nego u životnom segmentu koji bilježi 22,8 posto povećanja.

Upravo je “život” jedan od strateških segmenata za kompaniju što ilustrira da ukupno tržište u tim osiguranjima poraslo gotovo 3 puta sporije (8,2 posto). U ukupnoj premiji Wienera proizvodi iz lepeze životnih osiguranja čine 53 posto, dok osiguranja motornih vozila čine 17 posto.

58,9

milijuna kuna dosegla je lanjska bruto dobit Wiener osiguranja

I u prva dva mjeseca ove godine nastavili su se dobri lanjski trendovi, kaže predsjednica Uprave Jasminka Horvat Martinović, najavljujući u ostatku godine fokus na dobrovoljno zdravstveno osiguranje, višekratna životna, korporativna te osiguranja motornih vozila.

Digitalizacija je proces u koji se kontinuirano ulaže, kao i daljnji razvoj proizvoda i usluga, a punom parom kompanija se prilagođava na uvođenje eura. “Unatoč izazovnom periodu koji traje još od početka pandemije koronavirusa, uspješno smo nastavili s rastom premije, zauzeli drugo mjesto na ukupnom hrvatskom tržištu, te smo i dalje lider u segmentu životnih osiguranja.

Osim navedenih uspjeha u svim segmentima poslovanja, posebno nas veseli i činjenica da smo tijekom 2021. godine po prvi puta u povijesti poslovanja uspjeli doseći, ali i premašiti, ukupnu premiju u iznosu od milijardu kuna”, rekla je Horvat Martinović.

“Zbog rata u Ukrajini teško je prognozirati što nas očekuje, u ovom trenutku nije moguće predvidjeti dosege učinaka tih događaja”, kaže.

Ograničeni utjecaj
I matična austrijska grupa Vienna Insurance Group zabilježila je lani ukupnu premiju od 11 milijardi eura, što je 5,5 posto više nego 2020. godine.

Dobit prije oporezivanja iznosila je 511 milijuna eura. Invazija na Ukrajinu reflektirat će se na poslovne operacije u toj ratom pogođenoj zemlji, no s obzirom na veličinu, ukupni utjecaj na poslovanje grupe trebao bi biti ograničen.

Komentirajte prvi

New Report

Close