Ekonomično i zeleno rješenje pronađeno je u Hrvatskoj, a imat će globalni efekt!

Autor: Suzana Varošanec , 24. listopad 2023. u 12:10

Izum tvrtke Fema ne generira otpad, a rješava gorući problem.

Industrija uporabe trećerazredne ovčje vune, one koje se obično baca u okoliš, dobila je održivo, ekonomično i zeleno rješenje. Ne troši mnogo resursa, a idealno je jer ne generira industrijski otpad. Upravo takvo rješenje pronađeno je u Hrvatskoj, a imat će globalni efekt! Naime, potražnja za izumljenim strojem za sterilizaciju vune uz korištenje nove tehnologije znakovito je već na prvi glas o izumu privukla prve ponude za kupnju. Istodobno s razvojem prototipa strojeva u funkciji kompletne proizvodne linije, ponude za kupnju u ovoj fazi dolaze iz područja poznatih po ovčarstvu ili velikoj konzumaciji ovčjeg mesa – iz Australije i Azije.

Poduzetnica Dragica Jerkov, direktorica tvrtke Fema, objašnjava za Poslovni dnevnik:

“Naš izum predstavlja rješenje koje otvara vrata isplativoj i ekološkoj komercijalnoj uporabi vune za proizvodnju bio-gnojiva, te svih vezanih proizvoda od sirove vune”, kaže Jerkov.

Važna su u pozadini bila recentna biološka istraživanja koja su pokazala da vuna posjeduje iznimna nutritivna i fizikalna svojstva koja mogu uvelike potpomoći rast biljaka kao potencijalno bio-gnojivo. U kontekstu težnje suvremene industrije ka održivim biološkim rješenjima, navedeno pokazuje izniman potencijal, no naša sugovornica ističe da je sve do ovog izuma utilizaciji sirove vune kao sirovine za proizvodnju bio-gnojiva na putu stajala mikrobiološka prepreka.

Naime, sirova vuna na sebe veže široku paletu mikroorganizama, pa kako oni mogu biti patogeni, prije ikakve industrijske uporabe sirovu vunu je potrebno sterilizirati.

“Tradicionalne metode sterilizacije vune oslanjaju se na ispiranje iste u vreloj vodi uz kemijski tretman i/ili tretiranje parom, što uz veliku potrošnju vode i energije ostavlja nepovoljan otisak na okoliš – stvaranjem industrijskog otpada. Industriji uporabe vune bilo je neophodno održivo, ekonomičnije i zelenije rješenje koje ne troši mnogo resursa te ne generira industrijski otpad. Naš izum predstavlja upravo takvo rješenje”, kaže Jerkov dodajući da je u EU zabranjeno pranje vune i sterilizator je prototipiran, jer je bilo zakonski onemogućeno koristiti vunu za bilo koju industrijsku namjenu.

U razvoju industrijskog rješenja navedene problematike ova se poduzetnica prvo udružila s predsjednikom Udruge inovatora Dubrovačko-neretvanske županije Gjinom Šutićem, inače direktorom UR Instituta Šutićem, a potom njih oboje i s Predragom Jovančevićem, inženjerom strojarstva i vlasnikom Tehnix Pro poduzeća za proizvodnju mašina.

Ovdje do izražaja dolazi kombiniranje kvalitetnog menadžmenta, mikrobioloških, kemijskih i fizikalnih eksperimentalnih metoda istraživanja i inovativnog inženjerstva, dok je uspješnost procesa validirana mikrobiološkim testiranjem vune prije i nakon tretmana.

Iz pogona Tehnix Proa rodio se industrijski prototip stroja nazvan WSU 3000. Već je patentiran i pušten u pilot pogon za proizvodnju bio-gnojiva Woolee u Feminoj tvornici u Otočcu.

“Prototip je nastao u roku od osam mjeseci, a upravo razvijamo novi stroj koji može sterilizirati veće količine, što nam je važno jer na dnevnoj razini moramo doći do proizvodnje jedne tone gnojiva. Mi imamo tehnologiju koju nitko nema, te je u tijeku razvoj patenta i za zaštitu nove tehnologije”, kaže Jerkov.

Plan već za 2024.

U Feminoj tvornici formiran je istraživački centar u kojem se stalno ispituje kako postići maksimalnu produktivnost. Nitko dosad nije obrađivao ovaj materijal, a inovatori su krenuli hrabro i izašli iz zone komfora s pionirskim projektom, tako da će u finišu zainteresiranim korisnicima davati franšizu za korištenje stroja i novu tehnologiju. Kako se doznaje to je plan već za 2024., a kao ulagač pojavljuje se – obitelj Jerkov.

Investicija u prototip za ukupno pet strojeva, koji čine kompletnu atomiziranu proizvodnu liniju za proizvodnju organskog gnojiva, počevši od pripreme do pakiranja, procjenjuje se na pola milijuna eura. Plan je nakon toga potražiti partnere za proizvodnju strojeva koji će biti komercijalizirani kroz davanje franšize.

Tvrtka Fema u sklopu koje radi tvornica EkoLika Greenovation, Woolee, puštena je u pogon korištenjem prototipa navedenog stroja. Dozvole za rad dobivene su početkom srpnja kad je ocijenjeno da zadovoljavaju Uredbu EU-a koja nalaže da moraju biti sterilizirana sva organska gnojiva koja se koriste u procesu cirkularne ekonomije za proizvodnju organske hrane. Trenutno su njihovi izlazni Woolee proizvodi (organsko eko gnojivo i repelent od sirove vune) dostupni na web shopu, no od početka 2024. bit će organizirana maloprodaja u sklopu mreže poljoprivrednih ljekarni diljem zemlje.

“Naš cilj je cijelo europsko tržište gdje su potrošači spremni za ovaj proizvod. Što se hrvatskog tržišta tiče, prema našem web shopu vidimo da je kod nas mlađa populacija zainteresirana za ekološke proizvode, tako da nam u narednom razdoblju predstoji intenziviranje edukacije u cilju podizanja svijesti glede potražnje za organskim proizvodima i kako sami možemo proizvesti hranu koja je organska. Ovdje pričamo o hobi poljoprivrednicima i malim OPG-ovima koji u naša ciljana target skupina”, navodi naša sugovornica.

440 tona

organske vune proizvodni je plan u sljedeće dvije godine

Aktualnim biznis planom u ovoj je godini obuhvaćena proizvodnja oko 200 tona organske vune koliko je ima u Ličko-senjskoj županiji te 440 tona u naredne dvije godine, što znači i obradu sve vune u Ličko-senjskoj ali i u Zadarskoj županiji. U narednoj fazi planira se povećanje proizvodnje kroz dislociranu mini proizvodnju, tj. male tvornice kojima će se kroz 5-6 godina proširiti na ostale regije, primarno u Slavoniju i Dalmaciju. Paralelno, u Femi se razvijaju i novi biotehnološki i agronomski proizvodi koji su vezani uz pametnu poljoprivredu. Pored patenta za stroj ova je poduzetnica i inovatorica zasad vlasnik još dva patenta te očekivano niže nagrade na međunarodnim okupljanjima inovatora. Tako je na 14. međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA osvojila nagradu Grand prix za grupu proizvoda od sirove vune Woolee, a zajedno s Šutićem na sajmu inovacija INOVA 2023. i 21. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2023. zlatnu medalju za izum industrijskog stroja za sterilizaciju vune WSU-3000.

Rijedak izbor

U osvrtu na prestižna priznanja Jerkov ističe kako nije često da netko iz svijeta poduzetništva krene tim putem, no smatra da su mnogi poduzetnici danas zapravo inovatori iako toga nisu ni svjesni. Njezin je pionirski poslovni put potvrda da bez suradnje poduzetnika sa znanstvenicima i inovatorima nitko ne može napraviti velik iskorak.

“Moj uspjeh rezultat je simbioze svih koji su se uključili u projekt, pa stoga mogu poručiti onima koji se upuštaju u neistražena područja da će znanstvenici i inovatori učiniti mogućim njihov iskorak u poslovnom životu”, poručuje Jerkov.

Komentirajte prvi

New Report

Close