Ruske banke oporavile su se od početnog udara sankcija. Njihovo gospodarstvo palo manje od očekivanog

Autor: Darko Bičak , 22. veljača 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Tamošnjim bankama izvor zarade su veliki korporativni klijenti i sredstva državnog proračuna.

Ruske banke su se oporavile nakon početnog udarca prošlogodišnjih zapadnih sankcija protiv Moskve, a zajmodavci se sada bore za posao s državom, posebno po pitanju rastućih ugovora za obranu i velike korporativne račune.

Naime, kako prenosi Reuters, opsežna reakcija Zapada na rusko slanje trupa u Ukrajinu, posebno protiv velikih banaka kojima je blokiran pristup globalnom platnom sustavu, ugušila je velik dio njihovog poslovanja u inozemstvu i pridonijela padu dobiti od oko 90%.

Blokada globalnog platnog sustava SWIFT i zamrzavanje više od 300 milijardi dolara vrijednih rezervi središnje banke u inozemstvu iznenadili su Rusiju. Nitko nije očekivao da će središnja banka biti pod sankcijama i da u tom teškom trenutku neće moći pomoći u deviznoj likvidnosti.

To je prisililo banke, središnju banku i vladu na brzo preispitivanje kako bi se stabilizirao sektor od ključne važnosti za rusko gospodarstvo, koje se prošle godine smanjilo za oko 2,1%, što je daleko od planova Zapada, ali i ranih strahova Moskve o dvoznamenkastom padu.

Priljev stranog novca
U međuvremenu, ruski suficit tekućeg računa dosegao je rekordnu visinu 2022. jer je snažan izvoz nafte i plina omogućio priljev stranog novca, unatoč naporima Zapada da Moskvu liši gotovine.

Ali za banke su sankcije značile promjenu načina na koji privlače depozite i dodjeljuju zajmove. Kako je za Reuters istaknuo čelnik jedne od 20 najvećih ruskih banaka, naravno pod uvjetom anonimnosti, sada su tamošnjim bankama glavni alat veliki korporativni klijenti i sredstva državnog proračuna, i za njih postoji konkurencija.

Kada je Banka Rusije povisila kamatne stope na 20% nakon što je Moskva pokrenula rat, to je gotovo zaustavilo kreditiranje. No središnja banka je od tada postupno snizila svoju ključnu stopu na 7,5%, a ruski bankarski sektor se oporavio od ukupnog gubitka od 1,5 trilijuna rubalja (20 milijardi dolara) u prvom polugodištu na dobit od 203 milijarde rubalja (2,7 milijardi dolara) za cijelu 2022. godinu.

Neki analitičari sada predviđaju nagli porast dobiti, budući da ruske banke maksimalno iskorištavaju povlaštene državne sheme zajmova, aukcije likvidnosti i obrambeni sektor gladan financiranja dok se vojna kampanja Moskve u Ukrajini nastavlja.

“Sudeći prema dinamici posljednjih mjeseci, možemo govoriti o gotovo potpunoj prilagodbi banaka izazovima početkom 2022. Najveći igrači su na pravom putu u pogledu neto dobiti. Analizira li se lidera sektora, Sberbank, onda godišnji profiti u 2023. ne bi mogli biti manji od onih prije krize 2021.”, rekao je za Reuters Mikhail Zeltser, analitičar BCS World of Investments.

Ruskim financijskim institucijama naređeno je da ograniče objavljivanje poslovnih podataka u 2022., a što otežava procjenu njihovog učinka.

Strah od ratnog poreza
No, ove godine mogu nastaviti s izvješćivanjem o rezultatima prema međunarodnim računovodstvenim standardima. Rusija malo objavljuje o financijama obrambenog sektora, ali Moskva preusmjerava gotovo trećinu proračunskih sredstava za vojnu operaciju u Ukrajini. Činjenica je da, upozorava Reuters, mnoge banke, kao i ostala uspješna poduzeća, skrivaju pravi rezultat iz straha od ekstraporeza i ostalih ratnih nameta.

Naime, Moskva očekuje da će prikupiti oko 300 milijardi rubalja (4 milijarde dolara) od jednokratnog “dobrovoljnog” poreza, za koji je ministar financija Anton Siluanov prošlog tjedna rekao da će biti prikupljen od poduzeća na temelju “dinamike” rezultata u posljednjih nekoliko godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close