Revoluciju električnih vozila mogla bi uskoro zaustaviti nestašica, upozorava njihov najpoznatiji proizvođač

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. svibanj 2019. u 15:41
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Američki proizvođač električnih automobila Tesla očekuje globalnu nestašicu nikla, bakra i drugih minerala koji se koriste u baterijama za električna vozila zbog nedovoljnih ulaganja u rudarski sektor, izjavila je menadžerica te kompanije prema navodima dva izvora.

Tesla je veliki potrošač minerala a dosada je rijetko u javnosti iznosio svoje procjene o metalurškoj industriji.

Bakar, nikal, litij i srodni minerali ključne su sirovine za proizvodnju baterija i drugih dijelova električnih vozila.

Teslina menadžerica za globalnu opskrbu baterijskim metalima Sarah Maryssael izjavila je u četvrtak na zatvorenoj konferenciji rudara, regulatora i zakonodavaca da proizvođači automobila primjećuju nestašicu ključnih minerala potrebnih za proizvodnju električnih vozila, navode izvori.

Glasnogovornik američke kompanije izjavio je kako njezine izjave valja tumačiti isključivo u kontekstu industrije električnih automobila. Dodao je i da su se one odnosile na dugoročne moguće izazove u opskrbi tim metalima.

Industrija bakra već dugo muku muči s nedostatnim ulaganjima a sada grozničavo nastoji otvoriti nove rudnike i povećati opskrbu tim metalom, potaknuta globalnim trendom okretanja električnim vozilima.

Električni automobili koriste dvostruko više bakra nego automobili s motorima s unutarnjim izgaranjem, napominje Reuters.

Dodatni su izvor pojačane potražnje i takozvani sustavi za pametne domove, poput Alphabetovog termostata Nesta i Amazonove osobne asistentice Alexe, koji će – prema procjenama konzultantske tvrtke BSRIA – do 2030. godine trošiti oko 1,5 milijuna tona bakra. Trenutno troše 38 tisuća tona.

Maryssael je na konferenciji istaknula i „ogroman potencijal” koji bi moglo donijeti partnerstvo s rudarskim sektorom Australije ili SAD-a, prema izvorima.

Australija je još krajem prošle godine potpisala preliminarni sporazum sa SAD-om o zajedničkim istraživanjima i razvoju minerala za koje se smatra da su ključni za američko gospodarstvo, podsjeća Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close