Rekordna rasprodaja dolara, ulagači se klade na jednu stvar

Autor: Ana Blašković , 27. studeni 2023. u 07:08
Slabljenje dolara mogla bi biti naznaka početka trenda smanjenja izloženosti američkoj imovini/Shutterstock

Investitori su na putu da ovog mjeseca prodaju 1,6 posto otvorenih dolarskih pozicija.

Ulagači rasprodaju američki dolar najvećom dinamikom u posljednjih godinu dana na valu oklada da je američka središnja banka završila rekordnu kampanju podizanja kamatnih stopa koje će iduće godine smanjivati.

Investitori su na putu da ovog mjeseca prodaju 1,6 posto svojih otvorenih dolarskih pozicija, što je najveći mjesečni odljev od prošlog studenog, podaci su State Streeta, skrbnika 40 bilijuna dolara imovine.

Menadžeri su provodili ‘značajne’ prodaje svaki dan od objave podataka o zapošljavanju u SAD-u 3. studenog koji su bili slabiji od očekivanih. Posljedično je američki dolar ostvario najlošiji mjesečni rezultat u godini, a analitičari navode da bi rasprodaja mogla označavati tek početak dugoročnijeg trenda smanjenja izloženosti američkoj imovini, piše Financial Times.

Dobrodošla vijest

Slabljenje dolara dobrodošla je vijest za japansko ministarstvo financija zbog vrijednosti jena, ali i zemljama u razvoju kojima olakšava otplate kredita denominirane u dolaru.

Velika izloženost dolaru
“Tokovi u posljednja dva tjedna ukazuju na brzo preispitivanje potražnje za dolarima”, rekao je Michael Metcalfe, voditelj makro strategije u State Streetu. Dodaje da su nedavne prodaje svjetlo bacilo da neuobičajeno veliku izloženost dolaru. “Ulagači smatraju da ako će se smanjenja kamatnih stopa dogoditi, onda ne moraju držati toliko dolara”, kaže.

U posljednja dva desetljeća zabilježeno je samo šest toliko strmih padova izloženost američkoj imovini, podaci su State Streeta. Posljednji se dogodio u studenom prošle godine kada je dolarov indeks, mjera njegove snage u odnosu na košaricu od šest valuta, oslabio oko 10 posto do kraja siječnja. Unatoč rasprodajama, upravitelji imovinom još uvijek imaju previše dolara u usporedbi s drugim valutama, što je znak da bi slabost dolara mogla potrajati, kaže Metcalfe.

Ove godine dolar je porastao više od sedam posto između srpnja i listopada jer su robusni ekonomski podaci pogurali troškove zaduživanja u SAD-u na najviši nivo u 16 godina i uvjerili ulagače da će stope ostati više dulje. Prošle godine dogodio se velik porast američke valute potaknut rastom kamatnih stopa Feda. Do kraja rujna indeks dolara porastao je 19 posto donoseći velike profite makro hedge fondovima koji su se kladili na njegov rast, prije nego je oštro pao u zadnjem kvartalu godine.

3,2

posto iznosila je inflacija u listopadu u SAD-u

Prema FT-u, priča se bitno okrenula posljednjih tjedana nakon što je inflacija u SAD-u pala više od očekivanja. U listopadu se spustila na 3,2 posto uvjerivši tržišta da odbace oklade u bilo kakvo daljnje povećanje cijene novca. Dolarov indeks dosegnuo je razinu s početka ove godine, a terminska tržišta danas očekuju da će Fed smanjiti referentnu stopu za 0,5 postotnih bodova do rujna iduće godine.

Geoff Yu, devizni strateg u BNY Mellonu, skrbniku imovine od 46 bilijuna dolara, rekao je da su tijekom proteklih 20 dana skrbnički klijenti tvrtke “prodavali dolare najbržim tempom ove godine”, pri čemu su preferirali kupnju japanskog jena, kanadskog dolara i niza južnoameričkih valuta.

Lakša otplata dugova
Pritisak na prodaju dolara bit će dobrodošla vijest za japansko ministarstvo financija koje je bilo u niskom startu zbog moguće valutne intervencije budući da se jenom ranije ovog mjeseca trgovalo blizu 33-godišnjeg minimuma u odnosu na dolar, što je dodatno povećalo inflatorne pritiske kroz veće troškove uvezene robe. Jen u ove godine pao oko 12 posto u odnosu na dolar, a u studenom je ojačao oko 1,5 posto.

Yu očekuje nastavak jačanja jena, kao i da će Bank of Japan odustati od svoje politike negativnih kamatnih stopa u nadolazećim mjesecima. Također, slabiji dolara dolazi kao olakšanje tržištima u razvoju jer zemljama olakšava otplatu kredita denominiranih u dolarima. Posljedično bi slabiji dolar mogao početi privlačiti ulagače natrag u gospodarstva u razvoju nakon velikih prodaja dugova u stabilnoj valuti ove godine.

Francesco Sandrini, voditelj strategija za više sredstava u Amundiju, rekao je da se u 2024. očekuje nastavak slabljenja dolara “djelomično zato što predviđamo manje turbulencija između SAD-a i Kine”, što znači da će ulagači imati manju potrebu za američkim novčanicama kao sigurnim utočištem.

Komentirajte prvi

New Report

Close