RBA: Na godišnjoj razini usporio pad kredita u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. kolovoz 2018. u 09:40
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Na mjesečnoj su razini ukupni krediti porasli peti mjesec zaredom, dok je na godišnjoj razini nastavljen trend pada kredita koji traje od studenoga 2012. godine, ali sporijom dinamikom, pišu analitičari RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

Ukupni krediti iznosili su u Hrvatskoj na kraju lipnja 251 milijardu kuna, 0,8 posto više nego mjesec dana prije, dok su u odnosu na isti lanjski mjesec bili manji za 2 posto ili 5,2 milijarde kuna, navodi se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Na mjesečnoj su razini ukupni krediti porasli peti mjesec zaredom, dok je na godišnjoj razini nastavljen trend pada kredita koji traje od studenoga 2012. godine, ali sporijom dinamikom, pišu analitičari RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

U analizi se pojašnjava da ukupni krediti uključuju kredite središnjoj državi, lokalnoj državi, poduzećima, stanovništvu, drugim financijskim posrednicima, pomoćnim financijskim institucijama, osiguravajućim društvima i mirovinskim fondovima te investicijskim fondovima, osim novčanim fondovima. „Smanjenje na godišnjoj razini posljedica je smanjenja iznosa valutnih kredita, čiji se udio u ukupnim kreditima spustio ispod 60 posto, a zabilježili su pad od 7,7 posto godišnje”, navodi se u analizi, objavljenoj u srijedu.

Tako su ukupni valutni krediti, uz godišnje smanjenje od 12,4 milijarde kuna, na kraju lipnja iznosili 149,5 milijardi kuna. Nasuprot tome, iznos ukupnih kunskih kredita je, uz mjesečni rast od 0,9 posto, nastavio s pozitivnim godišnjim stopama rasta. Tako su ukupni kunski krediti na kraju lipnja dosegnuli 101,6 milijardi kuna, što je za 7,2 milijarde ili 7,7 posto više nego u lipnju prošle godine.

„Udio kunskih kredita premašio je tako 40 posto, što je porast od gotovo 4 postotna boda u samo godinu dana. Valutna struktura kreditnih obveza nastavila se mijenjati u korist kunskih kredita, odražavajući sklonost zaduživanja u domaćoj valuti, čemu je zasigurno doprinio i pad kamatnih stopa”, navode analitičari RBA.

Promatrano prema korisnicima kredita, nastavak razduživanja po dvoznamenkastim stopama nastavila je središnja država, a negativne godišnje stope rasta zabilježili su i krediti nefinancijskim trgovačkim društvima, odnosno poduzećima. Krediti poduzećima u ukupnim kreditima čine gotovo 34 posto, a zabilježili su mjesečni rast od 0,9 posto, dok su na godišnjoj razini niži za 0,1 posto, te su iznosili 85 milijardi kuna.

S nešto značajnijim udjelom od 48,5 posto i nominalnim stanjem iznosa od 121,8 milijardi kuna, krediti stanovništvu nastavili su bilježiti pozitivne godišnje stope rasta, za 3,9 posto, već deseti mjesec za redom. „Pri tome je zabilježen godišnji rast kunskih kredita, za 24 posto, dok je iznos valutnih kredita smanjen za 6,1 posto”, zaključuje se u analizi RBA.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Pozdrav dame i gospodo.
Ja sam poduzetnik koji nudi novčane zajmove osobama kojima je potreban hitan kredit. Ova ponuda namijenjena je velikim tvrtkama i osobama koje mogu otplatiti. Domovina od 5.000 € do 6.000.000 € za sve zahtjeve na 3% kamate. Privatne, poslovne i druge osobe, kontaktirajte me putem moje adrese e-pošte i imat ćete rješenje za svoje probleme. ( ralfheinzkola@ro.ru )

Pozdrav svima Ja sam biznismen koji nudi zajmove osobama u nevolji i sposobne otplatiti zajam u roku između svake osobe koja će me kontaktirati. Od 5.000 € do 6.000.000 € za svaki osobni zahtjev i za tvrtke. Kontaktirajte me putem moje adrese e-pošte: ( ralfheinzkola@ro.ru )

Za sve osobe kojima je potreban zajam novca nudim od 5000 € do 6.000.000 € za realizaciju vašeg projekta. ( ralfheinzkola@ro.ru )

Novčani kredit nudi od 5.000 do 6.000.000 eura za sve ljude koji imaju potrebu za otplatom. ( ralfheinzkola@ro.ru )

New Report

Close