Razvojem tržišta plina i vodika Europska unija pokušat će umanjiti dominaciju dolara

Autor: Tomislav Pili , 18. siječanj 2021. u 22:00
EU planira revidirati regulaciju financijskih mjerila /REUTERS

EU želi prevladati poteškoće s kojima se suočio za vrijeme Trupova mandata, poput onih kad je SAD obnovio sankcije protiv Irana.

Europska unija planira se boriti protiv „vladavine dolara“ na svjetskim financijskim tržištima, piše Financial Times (FT) pozivajući se na izvore u Europskoj komisiji.

„Svjetska financijska tržišta previše ovise o dolaru“, kaže se u jednom od dokumenata na koji se pozivaju FT-ovi novinari. Prema autorima članka, pitanje ovisnosti o dolaru i projekt slabljenja njegove dominacije planira se pokrenuti neposredno prije inauguracije izabranog američkog predsjednika Joea Bidena.

Izravne posljedice

EU, navodi se, želi prevladati poteškoće s kojima se suočio za vrijeme Trupova mandata, poput onih kad je SAD obnovio sankcije protiv Irana. Trumpova strategija prema Iranu imala je izravne posljedice na financijsku infrastrukturu sa sjedištem u Europi, poput Swift sustava izvješćivanja o platnim nalozima te institucijama za namiru vrijednosnih papira Euroclear i Clearstream.

Američke sankcije prema režimu u Teheranu zahtijevale su od Bruxellesa osnivanje posebnih tvrtki za naplatu legitimne trgovine između Europe i Irana. Inicijativa također govori o potrebi zaštite EU-ovih članica od „posljedica ilegalne eksteritorijalne upotrebe“ takvih mjera.

„Godine Trumpova predsjedništva otkrile su naše ranjivosti i moramo ih ukloniti. Govorimo o mjestu Europske unije u svijetu: o sposobnosti da imamo dovoljnu ekonomsku i financijsku moć“, citira FT izvor iz Europske komisije.

Između ostalog, kao što je navedeno u članku, EU je ukazao na potrebu pronalaženja načina za jačanje uloge eura u svjetskoj areni – posebno kroz lekcije naučene iz pandemije koronavirusa. Konkretni potezi uključuju planiranu reviziju EU regulacije financijskih mjerila kako bi se tržište ohrabrlo da ta mjerila budu denominirana u euru, a ne u dolaru.

Briselski dužnosnici željeli bi pronaći i energetske alternative sirovoj nafti, čija su glavne vrste Brent i WTI vezane za dolar.

Korištenje eura

Dokument ističe kako plin, čijim se terminskim ugovorima denominiranima u euru sve više trguje u Amsterdamu, te vodik trebaju biti energenti koji će razviti veću ulogu eura. Inače, Europska unija već duže vrijeme promovira korištenje eura, primjerice u ugovorima o sirovinama, radi ojačavanja svoje ekonomske i financijske autonomije.

Dokument naglašava ambicije Europske unije u ojačavanju samodostatnosti u cijelom nizu sektora, uključujući i financijski. Ostali planovi u dokumentu usmjereni su na ojačavanje strateške autonomije EU-a, uključujući stroži nadzor stranih preuzimanja europskih kompanija koristeći novi europski sustav za nadzor izravnih stranih ulaganja.

Komentirajte prvi

New Report

Close