Rat pritisnuo poslovanje AD Plastika, Ericsson NT osjeća ‘bjeloruski efekt’

Autor: Darko Bičak , 27. listopad 2022. u 22:00
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Solinski proizvođač u gubitku 87 milijuna kuna, tehnološkoj kompaniji marža smanjena na 9 posto.

Energetska kriza i rat u Ukrajini odrazio se na kvartalne rezultate niza hrvatskih izvoznika, možda najviše na AD Plastik i manje na Ericsson Nikola Teslu. AD Plastik Grupa, koja uz pogone u Hrvatskoj obuhvaća i dvije tvornice u Rusiji te po jednu u Mađarskoj, Sloveniji i Srbiji, zabilježila je u prvih devet mjeseci ove godine neto gubitak od 87 milijuna kuna. Poslovni prihodi Grupe dosegnuli su 623,98 milijuna kuna, što je pad od 24,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Smanjeni su i poslovni rashodi za 5,5%, na 758,7 milijuna kuna. Normalizirana EBITDA na razini Grupe iznosi 11,57 milijuna kuna te je niža za 88,1%.

Stari i novi problemi

“Unatoč lošijim rezultatima, financijska pozicija kompanije je stabilna”, istaknuo je predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen. Napomenuo je da je rusko-ukrajinska kriza uvelike utjecala na poslovanje i rezultate, posebice AD Plastikovih ruskih tvornica, pa se udio prihoda s tog tržišta u ukupnim prihodima grupacije značajno smanjio. “Automobilska se industrija na europskom tržištu još uvijek suočava s nedostatkom poluvodiča, što utječe na kapacitete i operativne planove proizvođača i dobavljača te samim time i na prihode. Ništa manje zahtjevni nisu ni zastoji u dobavljačkim lancima i povećanja cijena materijala i energenata, ali istovremeno su razvidne pojačane razvojne aktivnosti unutar automobilske industrije. Tome u prilog govori i 205 milijuna eura novih poslova ugovorenih za europsko tržište u ovoj godini, što nam daje razloga za blagi optimizam”, kazao je Došen.

624 milijuna

kuna iznose prihodi AD Plastika u devet mjeseci što je za četvrtinu manje

Ericsson Nikola Tesla ipak je manje ovisan o ruskom tržištu te su, kako sami ističu, u prvih devet mjeseci 2022. poslovali stabilno te ostvarili solidne rezultate unatoč složenim geopolitičkim i gospodarskim okolnostima. Prihodi od prodaje iznose 1,55 milijardi kuna i 0,8% su viši u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Bruto marža bilježi smanjenje na 9%, prvenstveno kao rezultat sankcija na bjeloruskom tržištu, ali i porasta troškova rada te porasta cijena energenata, sirovina i materijala, dok je operativna dobit niža 22,4% te iznosi 102,6 milijuna kuna.

Realizirani projekti

Komentirajući ostvarene rezultate Gordana Kovačević, predsjednica Uprave ENT-a je komentirala da su realizirani brojni projekti na domaćem i izvoznim tržištima, a u narednom razdoblju u fokusu je realizacija svih ugovorenih obveza, troškovna i operativna učinkovitost te upravljanje rizicima.

“Kao i prethodna razdoblja, treće tromjesečje obilježilo je složeno geopolitičko i ekonomsko okruženje izazvano ratom u Ukrajini, inflatorni pritisci u obliku povećanja cijena rada, energenata i materijala, poremećaji u lancima isporuke, kao i nedovoljan broj ICT stručnjaka. Unatoč svim izazovima nastavili smo stabilno poslovati te bilježimo blagi porast prihoda od prodaje zahvaljujući rastu prihoda u operatorskom segmentu na susjednim tržištima te kontinuiranom rastu prodaje usluga za Ericsson. Time smo neutralizirali manje prihode na domaćem tržištu, kao i pad prihoda na bjeloruskom tržištu zbog uvedenih sankcija”, kazala je Kovačević.

Komentirajte prvi

New Report

Close