Rast prinosa na obveznice opet podignuo vrijednost dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 30. ožujak 2021. u 22:00
Vrijednost dolarova indeksa premašila je razinu od 93 boda i najviša je u četiri mjeseca/Reuters

Tečaj eura oko podneva se kretao na 1,1737 dolara, oslabivši 0,2 posto u odnos na zatvaranje u ponedjeljak.

Dolar je ojačao u utorak na nove najviše razine u četiri mjeseca prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na deviznim tržištima i dosegnuo najviše razine u godinu dana prema jenu, poduprt novim skokom prinosa na američke obveznice na najviše razine od siječnja 2020. godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, premašio je razinu od 93 boda i jučer je iznosio 93,116 bodova, ojačavši 0,2 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Time se zadržao nadomak novih najviših razina u četiri mjeseca od 93,122 boda, koje je dosegnuo tijekom prijepodneva.

Tečaj eura oko podneva se kretao na 1,1737 dolara, oslabivši 0,2 posto u odnos na zatvaranje u ponedjeljak. Drži se tako blizu novih najnižih razina od studenoga lani od 1,17335 dolara, na koje je u jednom trenutku kliznuo tijekom prijepodneva.

U fokusu investitora su strože mjere suzbijanja pandemije u Francuskoj i Njemačkoj koje su prigušile kratkoročne izglede za gospodarstvo eurozone, zbog čega zajednička europske valuta ostaje pod pritiskom. Dodatne pritiske joj stvara i povećanje razlike između prinosa na njemačke i američke državne obveznice.

Prinosi na referentne 10-godišnje američke obveznice porasli su u utorak na najviše razine u 14 mjeseci, dosegnuvši 1,7760 posto, dok tržišta čekaju srijedu kada bi američki predsjednik Joe Biden trebao objaviti planove ulaganja u infrastrukturu.

Osim na rast prinosa na američke državne obveznice, jen je osjetljiv i na očekivanja više inflacije u SAD-u, napominju analitičari.

“Očekuje se da će pritiske na rast američkih prinosa podržavati daljnje najave fiskalnih poticaja iz Bidenove administracije”, napisao je Lee Hardman, valutni ekonomist u MUFG-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close