Rast prinosa na američke obveznice gura naviše i tečaj dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 12. listopad 2021. u 22:00
Vrijednost dolarova indeksa zadržala se oko najviše razine u godinu dana/REUTERS

Anketa koju je provela njemačka Deutsche Bank pokazala je kako većina ispitanika očekuje daljnji rast prinosa po američkim državnim obveznicama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, jučer nešto iza podneva kretao se na oko 94,326 bodova, kao i na zatvaranju trgovanja dan ranije, te ostao nadomak 94,504 boda, najviše razine u godinu dana, zabilježene krajem rujna.

Tečaj eura prema dolaru ostao je također nepromijenjen u odnosu na zatvaranje dan ranije, na 1,1551 dolara.

Prinosi na referentne 10-godišnje američke državne obveznice premašili su 1,6 posto, po prvi put od kraja svibnja. Prema ispitivanju ozračja na tržištu koje mjesečno provodi njemačka banka Deutsche Bank, u listopadu je velika većina ispitanika odgovorila da očekuje daljnji rast prinosa po američkim državnim obveznicama.

“Glavni pokretač jačanja dolarova indeksa je dodatni rast prinosa na američke državne obveznice, tako da je riječ o posve jednostavnoj priči o produbljivanje razlike u visini prinosa po ključnim državnim obveznicama”, ocijenio je valutni analitičar National Australia Banka Ray Attrill.

Uz izuzetak jena, za ostalim valutama koje ulagači percipiraju sigurnim utočištima za kapital u neizvjesnim vremenima potražnja je porasla, pod utjecajem globalnih pokazatelja raspoloženja na tržištima koji signaliziraju upozoravajuće naznake.

Na tržištima kriptovaluta, vrijednost bitcoina kliznula je s najviših razina u pet mjeseci, oslabivši 1,3 posto u vrijeme rada azijskih tržišta, na 56.700 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close